Občanka a řidičák v mobilu? Už brzy

Aplikace eDokladovka se stala součástí koaliční smlouvy vlády Petra Fialy. Evropská unie bude téma digitálních dokladů řešit během českého předsednictví.

Digitální identita. Slovní spojení, jež zásadně ovlivní i to, jestli budeme při policejní kontro­le vytahovat z kapsy papírové doklady, nebo mobilní telefon, v němž budeme mít uložený občanský i řidičský průkaz. Trend digitalizace nepolevuje a v době, která je doslova na dohled, bude znamenat také odklon od klasických dokladů a jejich doplnění digitálními dvojčaty v telefonu. A je pouze otázkou času, kdy edoklady úplně nahradí ty klasické.

Ilustrační fotografie

Český prototyp aplikace, který by to umožnil, už existuje a Evropa letos načrtla jasné obrysy, jak by mohl systém fungovat napříč členskými státy. Detaily se budou řešit během českého předsednictví v Radě Evropské unie, a Česko tak bude mít příležitost přechod na digitální doklady výrazně ovlivňovat.

Česká aplikace pro Evropu

Koaliční smlouva nové vlády se přechodu na digitální doklady explicitně věnuje. „Co nejrychleji zrušíme povinnosti nosit u sebe průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak (tvorba tzv. eDokladovky),“ píše se v ní.

Do textu koaliční smlouvy tak pronikl i název již existujícího prototypu aplikace, kterou vytvořila Státní tiskárna cenin. Právě tento státní podnik dodává všechny doklady, které v běžném životě využíváme, a s předstihem se začal připravovat, aby nechyběl ani trhu digitálních dokladů.

„Naše eDokladovka je připravena na tři funkce. Digitální dvojče fyzického dokladu může nabídnout i elektronickou autentizaci občana ke sdíleným službám státu a bude vybavena dokumentovaným rozhraním, pomocí kterého bude možné do aplikace importovat další doklady, jež jsou vydávány jinými subjekty, než je Státní tiskárna cenin. Nyní se zabýváme i možností funkce elektronického podpisu,“ řekl obchodní ředitel tiskárny Karel Muška.

eDokladovka | Týdeník Euro

Digitální dvojče dokladu vznikne tak, že se při výrobě fyzického dokladu uloží jeho elektronický obraz do centrálního systému a z něho je pak přístupný pro aplikaci. To je zajímavé třeba i při ztrátě dokladů. Když ztratíme řidičský průkaz, nějaký čas trvá, než dostaneme nový. Když ztratíme mobil, je to nepříjemné, ale v novém si stáhneme opět aplikaci a řidičský průkaz máme okamžitě zpět.

Politikům není eDokladovka neznámá, loni v červnu ji představoval na půdě Poslanecké sněmovny například tehdejší předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek: „eDokladovka je aplikací budoucnosti, protože při splnění kritérií má velký potenciál obsahovat i další doklady,“ řekl tehdy. Prototyp aplikace prověřoval loni v květnu už i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„V té době byl k dispozici pouze prototyp aplikace. Proto jsme posuzovali, zda použitý standard, certifikace a kryptografické prostředky odpovídají doporučení NÚKIB. Závěr byl takový, že technické řešení jde správným směrem,“ potvrdila týdeníku Euro mluvčí úřadu Aneta Nevšímalová s tím, že bezpečnost celého řešení ještě nehodnotili právě proto, že šlo teprve o prototyp.

Kompatibilní peněženka

Do vývoje prototypu aplikace dala státní tiskárna necelých 100 tisíc korun, odhadované náklady na kompletní implementaci celého řešení jsou okolo 100 milionů. To však bude nakonec záležet na tom, co všechno stát bude po takové aplikaci chtít. A nejen ten český, je nezbytné zasadit ji do evropského kontextu.

„Osobně se domnívám, že v tomto ohledu vyčkáme na novelu evropského nařízení eIDAS, kde by mělo dojít k definici evropských peněženek digitální identity, tedy European Digital Identity Wallets. Zde se ovšem nebude jednat pouze o digitální dvojče našich osobních dokladů, jak bylo původně zamýšleno v aplikaci eDokladovka, nýbrž o možnost primárního osobního dokladu,“ domnívá se Jan Frk, zástupce ředitele divize eGovernment ze společnosti Software 602.

Karel Muška ze Státní tiskárny cenin si však nemyslí, že by v dohledné době přestaly existovat primární doklady ve fyzické podobě: „Představme si krizovou situaci, kterou si nikdo nepřejeme, například blackout a jiné krize, stát pak bude potřebovat identifikaci osob a to bez fyzického dokladu nepůjde,“ konstatuje s tím, že eDokladovka může být upravena i na funkci primárních dokladů v mobilu, pokud by to bylo potřeba.

Ilustrační fotografie

Počátkem června představila Evropská komise svůj plán na Evropskou digitální identitu, kterou budou moct využívat občané, rezidenti a podniky v EU. Detaily, jak bude vše fungovat, se budou řešit v nejbližších měsících, princip je však již daný. Nad národními elektronickými identitami by měla vzniknout jednotná evropská nadstavba.

„Evropská komise v současnosti vychází z toho, že nelze realisticky prosadit jednotnou digitální identitu, ale vznikne nadstavba nad národními identitami, která bude zajišťovat potřebnou jednotu a důvěryhodnost. Proto vzniká koncept osobního úložiště dokladů European Digital Identity Wallet. Ani to nebude jedna aplikace, ale počítá se národními aplikacemi, jež budou plně kompatibilní,“ říká o evropské eWallet Pavel Šiška, vedoucí partner oddělení poradenských služeb ze společnosti Deloitte, který se touto problematikou intenzivně zabývá.

Nezbytná bezpečnost

Mobilní zařízení jsou dnes již připravena na tyto technologie a jak to tak bývá, jsou o mnoho kroků před legislativou, která umožní jejich využití. Digitalizuje se téměř vše, na co jsme byli v posledních letech zvyklí ve fyzické podobě, budou vznikat další desítky aplikací a velkým tématem se stane jejich bezpečnost. Zvlášť když půjde o osobní doklady.

„Jsou zde velká rizika, jež se týkají bezpečnosti vlastního zařízení, ta je nutné ošetřit. Na úrovni aplikace jsme schopni již dnes pravidla utáhnout tak, aby splňovala maximální bezpečnostní požadavky. Bude však potřeba vyřešit například starší mobilní telefony, jejich aktualizace a zabezpečení. Stále je v užívání dost zařízení, která již nejsou aktualizovatelná, a tudíž je zde vyšší bezpečnostní riziko,“ řekl týdeníku Euro Vladimír Rohel, ředitel sekce bezpečnosti Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která stojí například za aplikací Tečka, Portálem občana nebo za některými ze systémů chytré karantény.

Bezpečnost aplikací je nezbytné řešit i podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, a to z pohledu běžných uživatelů. Jedna věc je mít bezpečnou aplikaci s doklady, druhá pak bezpečné nakládání s ní. „Je důležité i vzdělání uživatelů, aby chápali, co se s jejich identitou děje a jak ji mohou chránit před zneužitím,“ připomíná Aneta Nevšímalová z NÚKIB.

Přesný termín, kdy se poprvé prokážeme českou občankou v mobilu, zatím stanovený není. Agenda spadá stejně jako v případě všech dalších dokladů pod ministerstvo vnitra, a bude tak záležet i na novém šéfovi resortu (měl by to být Vít Rakušan ze STAN), jak rychle toto téma zvedne a začne ho posouvat koordinovaně s Evropskou komisí kupředu. Velká příležitost ovlivnit toto řešení pro celou Evropu přijde od července 2022, kdy Česko začne předsedat podruhé ve své historii Evropské radě.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Ondřej Kubala

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Bezpečnost

Doporučujeme