Obce a kraje mohou žádat o dotace na obnovu majetku po živelní pohromě

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zahájilo příjem žádostí o poskytnutí dotace na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách.

Na odstranění škod způsobených tornádem v roce 2021 je připraveno 1,3 mld. Kč. Dalších 60 mil. Kč půjde na obnovu z roku 2020.

Obec Lužice po úderu tornáda v červnu 2021
Škody po tornádu, které zasáhlo jižní Moravu | Wikimedia Commons, Tadeáš Bednarz

„Tornádo, které letos v létě zasáhlo jižní Moravu, bylo nečekanou pohromou, která poničila majetek jak soukromých a podnikatelských osob, tak majetek ve vlastnictví obcí a kraje. Ve spolupráci s Jihomoravským krajem jsme připravili Strategii obnovy území, kterou schválila vláda a současně uvolnila finanční prostředky dle vyčíslených škod na obecním a krajském majetku. Dotace budou sloužit k rekonstrukci nebo pořízení majetku zasaženého tornádem na jižní Moravě, aby do tohoto území byly zpět navráceny základní funkce,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Dotační titul z podprogramu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2021 je otevřen od 1. října 2021 do 29. dubna 2022 a je určen pro řešení následků pohrom na území krajů a obcí, pro něž byly vyhlášeny krizové stavy. Tato výzva je zaměřena na Jihomoravský kraj, který v červnu letošního roku zasáhlo tornádo. Cílem podprogramu je přispět prostřednictvím dotace k obnově základních funkcí a tím odstranit nebo omezit možné důsledky pohrom spočívající v narušení plynulosti, dostupnosti a kvality výkonu veřejné správy. Celkem je připraveno 1,3 mld. Kč, obce získají až 90% dotaci a kraj až 60% dotaci.

„Na straně žadatelů nyní probíhá projektová a stavební příprava. První žádosti, dle informací od žadatelů, očekáváme na přelomu roku,“ dodává ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podrobné informace a veškerá dokumentace je dostupná na webu MMR.

Do 30. listopadu 2021 mohou zároveň podávat žádosti obce a kraje, které zasáhla živelní pohroma v předešlém roce. V dotačním titulu č. 2, který je určen pro řešení následků pohrom na území krajů a obcí, pro něž nebyly vyhlášeny krizové stavy, je připraveno 60 mil. Kč.

Podklady k žádosti lze najít na webu MMR.

Doporučujeme