Obchod s elektřinou má přednost před prevencí krizových situací, rozhodla Evropská komise

Evropská komise se zastala Dánska a donutila německý TenneT zvýšit prostor pro obchod s elektřinou z 50 na 75 procent kapacity vedení.



Bylo to nečekané rozhodnutí, které mnohé potěšilo a jiné vyděsilo. Evropská komise v samém závěru loňského roku rozhodla, že provozovatelé přenosových soustav blokují až příliš velkou část kapacit přeshraničních linek pro krizové situace a neplánované přetoky energie. Není prý nutné blokovat polovinu kapacity linek, bohatě stačí 25 procent a zbylých 75 procent lze uvolnit pro obchodníky s elektřinou.

Rozhodnutí Evropské komise se zatím týká jen jednoho konkrétního případu. Dánové si stěžovali, že severoněmecká přenosová síť TenneT až příliš omezuje dovoz elektřiny ze severu.

„Naše rozhodnutí, které zavázalo TenneT zvýšit kapacitu pro obchodování s elektřinou mezi Dánskem a Německem, umožní dalším výrobcům elektřiny přístup na německý velkoobchodní trh,“ uvedla k rozhodnutí eurokomisařka Margrethe Vestagerová.
 
Pokuty za případné porušení verdiktu komise jsou velmi přísné. Pokud bude TenneT rozhodnutí sabotovat, může dostat pokutu až do výše deset procent ročních tržeb. Zatím je otázkou, zda se rozhodnutí EU v kauze Dánsko versus Německo stane precedentem i pro další země a přeshraniční profily.

Provozovatelé přenosových soustav před omezováním rezerv varují. Skeptický je i český správce páteřní sítě ČEPS.

„Navýšení přenosové kapacity na 75 procent technické kapacity přeshraničního vedení se z pohledu zajištění bezpečnosti provozu může jevit jako potenciálně problematické,“ uvedla mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: David Tramba

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme