Obchodní příležitosti pro české firmy v Mongolsku

V zájmu podpory vzájemného obchodu Česka a Mongolska uspořádalo Velvyslanectví ČR v Mongolsku ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Národní průmyslovou komorou Mongolska 31. března online obchodní fórum.

Jednalo se o setkání českých a mongolských podnikatelů z různých sektorů. Cílem akce bylo projednání obchodních a podnikatelských zájmů a předání konkrétních nabídek či poptávek obou stran.

Obchodní fórum zahájil velvyslanec České republiky v Mongolsku Jiří Brodský společně s viceprezidentem Hospodářské komory České republiky Radkem Jakubským a generálním ředitelem Národní obchodní a průmyslové komory Mongolska Tumen Duurenem. Obchodního fóra se též zúčastnili předseda EU-Mongolské komory Tomáš Bravenec a více prezident Česko-mongolské obchodní komory Dashdavaa Jargalsaikhan.

Po zahajovacích projevech se uskutečnila vzájemná online B2B jednání participujících českých a mongolských firem, jejichž seznam je uložen na Velvyslanectví ČR v Ulánbátaru. Akce se zúčastnilo 40 českých a mongolských firem.

Jednalo se o firmy zejména z oblasti energetiky, zdravotnictví, vodohospodářství, zpracování odpadů a dopravy. Jednání B2B probíhala průběžně od 31. 3. 2021 do 1. 4. 2021, a to podle volby a dohody termínu mezi jednotlivými firmami.

Seznam mongolských firem je přiložen i k tomuto článku a zastupitelský úřad doporučuje dalším českým firmám, které také mají zájem o mongolský trh, aby si dle svého oboru vybraly a kontaktovaly mongolské firmy, které o spolupráci s českými dodavateli mají zájem.

Cílem uvedené akce iniciované Velvyslanectvím ČR v Ulánbátaru bylo zmírnit dopady existujících restrikcí způsobených pandemií covid-19 v oblasti obchodních aktivit firem. Zorganizováním akce se podařilo přispět k oživení a rozvoji obchodně-ekonomických vztahů podniků a firem z obou stran. Dle ohlasu zúčastněných firem je předpoklad, že z jednání vzejdou konkrétní obchodní kontrakty, čímž dojde ke zvýšení obchodního obratu v relaci Česká republika – Mongolsko.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ulánbátaru (Mongolsko). Ing. Josef Kostiha, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Asie | Mongolsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme