Obchodní příležitosti v Gabonu nejen v obranném průmyslu

Gabon je jedna ze subsaharských afrických zemí, která pro Českou republiku skýtá nově spoustu obchodních příležitostí. Jedná se o zemi s bohatými ložisky ropy a plynu a řadou nerostů zajímavých pro český průmysl.

Mimo to se po úspěšné podnikatelské misi v obranně-bezpečnostním sektoru v loňském roce velice intenzivně zajímá o české výrobky a je jednoznačně unešená schopnostmi zlatých českých obranářských ručiček. Současně se zajímá o transfer technologií v oblasti obrany a bezpečnosti a vzhledem k přesahu armády do zdravotnictví, má zájem rovněž o zdravotnickou techniku a odborné vzdělávání.

Ilustrační fotografie

V důsledku gabonskou stranou indikovaného zájmu o české produkty a technologie, zavítal ve dnech od 28. února do 5. března 2022 do ČR ministr obrany Gabonu p. Michael Moussa-Adamo v doprovodu pěti generálů jednotlivých druhů vojsk. Jednalo se o historicky první incomingovou misi z Gabonu realizovanou v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED.

Cílem mise bylo navázat na úspěšnou, rovněž první, podnikatelskou misi náměstka ministra obrany Tomáše Kopečného do Gabonu v červenci 2021, a navštívit osobně vybrané české podniky, na místě prozkoumat možnosti českých firem v obranně-bezpečnostním sektoru a příležitosti pro vzájemnou spolupráci. Návštěvě řady českých podniků byla gabonská strana jednoznačně unešená schopnostmi zlatých českých obranářských ručiček.

K největším příležitostem v Africe patří lusofonní státy

V rámci týdenního dle gabonských požadavků na míru připraveného programu PROPEDu, tj. projektu na podporu ekonomické diplomacie, gabonská delegace navštívila české firmy AERO Vodochody, Bowenite, Aircraft Industries, Bristell, Česká zbrojovka, Tatra Trucks, VOP Šenov u Nového Jičína, Excalibur Army, Era, Retia, Centrum leteckého výcviku, LOM Praha, Primoco, SVOS, GARED, OMNIPOL. Ministr obrany Gabonu dále jednal s ředitelem AOBP p. Jiřím Hynkem, ředitelem VAE Controls Group p. Leem Matlochem a zástupci firem Zetor Defence a DEFCON.

Členem delegace byl rovněž velitel gabonského vojenského zdravotnictví, pro kterého byl připraven separátní program, v jehož rámci jednal se zástupci firem LINET a MZ Liberec, se kterými hovořil o možnostech rekonstrukce a následného vybavení gabonských vojenských nemocnic poskytujících zdravotní péči i pro civilní obyvatelstvo, a navštívil naše přední zdravotnická zařízení – nemocnici v Motole a speciální ústav pro chemicko-biologickou ochranu v Těchoníně.

Gabonská delegace byla, vzhledem k dosavadní neznalosti úrovně technické zdatnosti zlatých českých ručiček a ke zkušenostem hlavně s francouzskými, ruskými a čínskými produkty, nadšena prezentovanými českými výrobky, u nichž ocenila velmi vysokou technologickou úroveň a kvalitu.

S ohledem na zájem o zajištění bezpečnosti země, angažmá gabonských ozbrojených sil v misích OSN a situaci v Sahelu, se proto pro český obranně-bezpečnostní sektor v této zemi otevírají dveře velice doširoka. V tuto chvíli se jedná o finálních detailech několika prvních kontraktů, které, doufejme, budou následovány dalšími.

Návštěva, která probíhala v přátelském duchu, byla dalším úspěšným zhmotněním českého úsilí o prohloubení styků s jednou z velice, nejen surovinově, perspektivních zemí v regionu subsaharské Afriky, se kterou bude stát za to udržovat dobré vztahy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji (Nigérie). Autorka: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Gabon | Zahraničí

Doporučujeme