Obchodní příležitosti v letecké přepravě v Ománu

Sektor letecké dopravy v Ománu reguluje Civil Aviation Authority. Tato instituce zajišťuje navigační a meteorologické služby, vydává licence, nastavuje podmínky bezpečnosti leteckého provozu a letišť.

Národním leteckým dopravcem je společnost Oman Air, který létá do více než 50 destinací na třech kontinentech.

Ilustrační fotografie

V Ománu je sedm letišť: mezinárodní letiště v Maskatu (odbavující 12 mil cestujících ročně, kapacitu rozšiřuje na 100 mil.) a Salalah (odbavuje 1 milion cestujících ročně), regionální letiště v Suhar a Duqm a tři letiště společnosti Petroleum Development Oman (PDO) v Marmulu, Qarn Alam a Fahud. V roce 2018 odbavila všechna tato letiště 17,2 milionu cestujících a využívalo je 36 dopravců z celého světa. V roce 2016 byly tržby v ománském leteckém sektoru odhadovány na 170 mil. OMR (cca 10,2 mld. Kč).

Ramadán dočasně mění fungování islámských zemí. Na co musí dát exportér pozor?

V roce 2018 byla založena Oman Aviation Group jako státní holdingová společnost, která vlastní ománská letiště (společnost Oman Airports), národního dopravce (Oman Air) a navazující služby pro letectví (Oman Aviation Services). Mustafa Al Hinai – CEO. Samotná společnost Oman Airports má několik dceřiných společností, jako jsou např. TRANSOM SATS Cargo (Oman SATS LLC je provozovatel nákladního terminálu na mezinárodním letišti Muscat, který poskytuje cargo služby více než 30 předním světovým aerolinkám) a Transom Handling (přední poskytovatel služeb při odbavování osob na letištích v Ománu).

Společnost Omran Group je největší hotelová investiční společnost (prodloužená ruka státní investiční a rozvojové společnosti OIA) zaměřená na rozvoj turistického ruchu. Hashil bin Obaid al Mahrouqi – CEO. Vlastní další společnosti jako např: Oman Tourism College, Oman Sail, Oman Convention Center and Exhibition,

Největším tendrem, který bude po řadu let v Ománu probíhat, je rozvoj ománských letišť, který místní nazývají Airport City Project. Jde o rozšiřování letišť, které zahrnuje navyšování kapacity, rozšiřování prodejních a restauračních služeb, nákup nového vybavení i rozšiřování dalších aktivit v letecké dopravě.

Ilustrační fotografie

Další příklady dodávek pro ománský sektor letecké dopravy

Po roce 2010 dodala společnost Thales systémy ILS (Instrument Landing Systems), DME (Distance Measuring Equipment) a DVOR (Doppler VHF Omnidirectional Radio Range) pro mezinárodní letiště v Maskatu a Salalah a také pro pět regionálních letišť v Sohar, Al Duqm, Adam, Ras Al Hadd a Haima. Tím došlo k modernizaci navigačního dohledu, resp. zvýšení bezpečnosti letového provozu v sultanátu.

Společnost Thales již více než 20 let podporuje ománské ministerstvo dopravy a komunikací a generální ředitelství pro meteorologii a leteckou navigaci, kterým dodává spolehlivé navigační pomůcky a poskytuje terénní služby a provozní podporu. V červnu 2015 společnost Thales oznámila, že Oman Air si pro svá nová letadla vybral Thales AVANT IFE. Šlo o objednávky 16 letadel B737, tří letadel A330 a šesti letadel B787.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie). Autor: Ing. Roman Plevák, PhD, diplomat pro Omán.

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice | Letecký průmysl

Doporučujeme