Oboru vodohospodářství se blýská na Novém Zélandu na lepší časy

Nový Zéland, stejně jako jiné země, přijal velmi záhy přísná opatření proti šíření covidu-19. Omezil se pohyb lidí, export i import fungovaly omezeně, doprava se zpožďovala, obchody a výroba byly téměř zastaveny. To se logicky odrazilo v poklesu ekonomiky, HDP, nárůstu nezaměstnanosti.

Novozélandský Auckland, městské panorama.

Ovšem díky úspěšnému snižování počtu nakažených vláda již koncem dubna přistoupila ke zmírnění. Nyní Nový Zéland registruje 13 nových případů, Auckland je na stupnici restrikcí na hodnotě tři, zbytek země na stupni dva.

Jak se v době koronavirové dařilo českým vodohospodářům na Novém Zélandu a jaké příležitosti vidí do budoucnosti?

„Situaci v našem oboru bych nazval klidem před bouří. Projekty týkající se infrastruktury, jako inženýrské sítě, stavebnictví nebo transport budou velkou prioritou vlády. Všichni očekáváme, že se projekty rozjedou ve velkém, jelikož vláda bude investovat do nastartování ekonomiky,“ komentuje Petr Šudoma, který velice úspěšné podniká se svojí firmou PSEINGENEERING Ltd. a na Novém Zélandu zastupuje českého výrobce techniky pro čistění, monitoring, frézování a opravy kanalizací společnost IBOS.

Odhaduje, že to stejné bude platit o výrobě a exportu potravin, především do Asie, do zemí jako Japonsko, SAE nebo Čína, jelikož poptávka po kvalitních novozélandských potravinách je veliká a trh se pomalu probírá ze šoku do nového „normálu“.

Na Novém Zélandu i v Austrálie teď Petr Šudoma vidí větší šance pro uplatnění evropských, potažmo českých výrobků a technologií. „Probíhají tu velké diskuze, jak se vše bude dále vyvíjet. S novým ‚normálem‘ přichází nová chuť a myšlení. Věřím, že je dobře, že lidé měli možnost zastavit se, ohlédnout se zpět a určité věci přehodnotit. Doufám, že to do budoucna přinese pozitivní světlo pro důvěryhodné a kvalitní firmy především z Evropy a pevně věřím, že i pro ty z České republiky,“ dodává Šudoma.

Alice Fibigrová
ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade v Sydney s kompetencí pro Austrálii a Nový Zéland

• Teritorium: Nový Zéland
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme