Obranný průmysl Malajsie láká české firmy

Obranný průmysl Malajsie se stává pro české zbrojaře velmi zajímavým. České technologie patří ke špičce ve svém oboru a v zemi to dobře vědí.

Po více než dvouleté odmlce způsobené pandemií koronaviru to potvrdila silná účast České republiky na významném veletrhu v Malajsii. Česká republika se na konci března oficiálně zúčastnila dvou veletržních akcí – Defence Services Asia (DSA) 2022 a National Security Asia (NATSEC Asia) 2022.

Ilustrační fotografie

Z české účasti bude moci do budoucna v rámci svých aktivit těžit více než tucet tuzemských firem. Jejich silný zájem je odrazem příležitostí, které trh našeho druhého největšího obchodního partnera v jihovýchodní Asii skýtá.

Oživení obchodních vztahů

Podle ředitelky Odboru obranné spolupráce Ministerstva obrany ČR Radky Konderlové, která vedla oficiální delegaci, je patrný zvýšený zájem o prohloubení obranně-průmyslové spolupráce obou zemí. Po letech spíše pasivního přístupu navrhl náměstek ministra obrany Malajsie možnost sjednání Memoranda o porozumění v oblasti obranného-průmyslu, které ještě více podpoří účast českých společností obranného a bezpečnostního průmyslu na modernizačních projektech Malajsie.

Malajsijská strana projevila zájem ještě letos přicestovat do České republiky a jednat o dalším zapojení českých firem do modernizačních projektů ozbrojených sil Malajsie. Také Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur eviduje zvýšený zájem Malajsie o spolupráci v obranném průmyslu, a to jak na firemní úrovni, tak ze strany státního sektoru.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

České firmy cítí šanci

Do Malajsie se na konci března vypravilo patnáct českých firem obranného průmyslu. Česko-malajsijskému bilaterálnímu obchodu se v poslední době mimořádně daří, v roce 2021 překonal rekord a dosáhl hranice 2,5 miliardy amerických dolarů. A pozadu nezůstávají ani čeští zbrojaři, kteří vycítili šanci a potenciál tohoto trhu.

Uskutečnily se například dodávky pasivního sledovacího systému VERA-E, TATRA Trucks dodala vozidla pro civilní ochranu, úspěšná je i uherskobrodská Česká zbrojovka se samopaly pro policejní složky. Společnost Sellier&Bellot dodává malorážové střelivo pro civilní i vojenský sektor. Další české firmy dodávají filtry (Avec Chem), prostředky detekce CBRN (ORITEST) či radiolokátory.

Své želízko v ohni má také Excalibur Army s místním partnerem Weststar Group, EGO Zlín má zase velkou šanci uspět se svými transportními izolačními vaky. Aktivní je také společnost RETIA, která nabízí 3D multifunkční antidronový radar a radar k detekci osob za pevnou překážkou.

Poptávka po kvalitních řešeních

Tendry vypisované malajsijskou armádou nebyly v poslední době velmi úspěšné. Během veletrhu se diskutovalo o mnoha akvizicích, které by měly toto manko v dohledné době dohnat. Proto také přinesou příležitosti pro české firmy a jejich technologie. Kromě kybernetické bezpečnosti, na kterou se chce Malajsie dlouhodobě zaměřit, čeká modernizace zejména pozemní síly.

Různé druhy bojových vozidel či jejich částí by mohly představovat právě šanci pro vyspělý automobilový průmysl, který v Česku vzkvétá. Dobře vědomá si je toho i firma S.V.O.S. nabízející obrněné, pancéřované a speciálně upravené vozy. Nákladní a transportní vozidla pak představují další oblast, která se nabízí ke spolupráci, stejně jako dodávky dalších komponent.

Účast na veletrhu měla několik rovin. Kromě české oficiální účasti v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR byla akce podpořena také Ministerstvem obrany ČR jako jeden z projektů ekonomické diplomacie PROPED. Akci kromě velvyslance Milana Hupceje a Radky Konderlové podpořil svou účastí také Richard Hlavatý – ředitel Odboru zahraničně ekonomických politik II z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Ilustrační fotografie

Mezi vystavovateli nechyběly firmy jako EGO Zlín, EVPÚ Defence, Meopta-optika, Meopta Systems, MESIT, RETIA, OPTOKON, STV Group, S.V.O.S. či Vrgineers (katalogově). Mimo český pavilon na vlastním stánku pak českou účast posílily Sellier & Bellot či Excalibur Army. Dalšími českými firmami přítomnými na veletrhu byly Sieza či OKSystem.

Na veletrhu však měla Česká republika i další významnou stopu – firma COLT zastupovala (i s designem českého loga) Českou zbrojovku. Český pavilon tak patřil mezi největší národní stánky na veletrhu, který patří mezi pět nejvýznamnějších zbrojních veletrhů světa a kterého se zúčastnilo 1100 návštěvníků.

Delegace měla možnost se setkat s nejvyššími představiteli obranného průmyslu v Malajsii – s ministrem vnitra Malajsie Hamzah Zainuddinem i s ministrem obrany Malajsie Hishammuddinem Husseinem. Bilaterální jednání potvrdila nejen společný zájem na dalším rozvoji vztahů v obranném sektoru, ale také zájem ještě v roce 2022 jednat v České republice o dalším zapojení českých firem do modernizačních projektů ozbrojených sil Malajsie.

Kromě oficiálních G2G schůzek se však dostalo četné podpoře účastnícím se firmám během navazujících aktivit. Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur v rámci PROPEDu připravilo společenský podnik, kde se odehrál networking s pozvanými hosty při živém poslechu vážné hudby houslisty Petera Daniše s partnerkou. V průběhu veletrhu došlo i na slavnostní podpisy Memorand o porozumění mezi firmami OK System a Alpine Group a Sieza a Mutiara Technologies, které podpisem za přítomnosti velvyslance a dalších potvrdily svůj zájem o prohloubení spolupráce.

Kybernetická bezpečnost

Samostatnou kapitolou účasti na DSA2022 byla jednání zaměřená na spolupráci v sektoru kybernetické bezpečnosti.  Delegace měla možnost prezentovat schopnosti českých firem z této oblasti během přijetí prezidentem Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost NACSA (National Cyber Security Agency) anebo i během kulatého stolu, který měl techničtější formu, podporu ze strany Obchodní komory EU (EuroCham) a Delegace Evropské unie v Malajsii, a vycházel z Pracovní skupiny EuroCham pro kybernetickou bezpečnost, kterou spoluiniciovalo velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur.

Český pavilon přitahoval pozornost nejen ze strany návštěvníků, ale také často médií. Zájem na spolupráci v obraně a průmyslové spolupráci je předpokladem navazujících aktivit velvyslanectví, které se na tento sektor dlouhodobě zaměřuje. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kuala Lumpur (Malajsie). Autor: Milan Dostál, obchodní rada.

• Teritorium: Asie | Malajsie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme