Mezi lídry tuzemského byznysu převažují rodinné firmy

Letošní ročník soutěže Ocenění českých lídrů zná své vítěze. Ti vzešli z 1529 tuzemských podniků s nejlepšími ekonomickými výsledky.

Ocenění českých Lídrů (OCL) získávají úspěšné a transparentní české firmy s ročním obratem přes 200 milionů korun a nejméně 50 zaměstnanci.

118 finalistů bylo letos vybráno z 1529 společností, které vyhověly kritériím soutěže. Většinu z nich tvořily i v tomto ročníku rodinné firmy. Ty jsou páteří ekonomiky a během covidové krize ukázaly svou odolnost. Částky, které chtějí v současnosti zástupci rodinného byznysu investovat do svého rozvoje, jsou příslibem k oživení tuzemské ekonomiky.

„V 5. ročníku soutěžilo více jak 50 procent rodinných firem, což je úžasné číslo i s ohledem na skutečnost, že ryze českých firem, tedy bez zahraničního kapitálu, stále ubývá. Je tak na místě vyzdvihnout jejich důležitost,“ upozorňuje zakladatelka projektu OCL a Podnikatelské platformy Helas – Budujeme hrdé Česko Helena Kohoutová.

Bez ohledu na to, zda zastupují rodinné podniky, jsou finalisté projektu úspěšnými zástupci podnikatelské veřejnosti. Bez výjimky jde o dlouhodobě prosperující společnosti.

„Vize projektu stojí na několika pilířích, ale hlavním cílem je předat ocenění těm nejlepším. Vyjadřujeme tím mimořádné uznání a podporu všem ryze českým firmám, které pozitivně ovlivňují prosperitu naší země. Firmám, které jsou aktivní na českém trhu i těm, které překonaly práh České republiky. Chceme také zdůraznit, že není malého a velkého podnikání, každý je důležitý. Rok 2021 opět jasně ukázal, že firmy, zapojené do tohoto projektu zasluhují obdiv a ocenění,“ shrnuje Helena Kohoutová.

V letošním ročníku splnilo kritéria soutěže již zmiňovaných 1529 firem, což je o sedm více než v loňském roce. Stejně tak hodnotila porota i více finalistů.

Kdo se mohl zúčastnit?

To, v jaké jsou účastníci soutěže ekonomické kondici, hodnotí odborný garant projektu, mezinárodní společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Soutěže se mohou zúčastnit společnosti, jejichž vlastníci mají trvalé bydliště v ČR, lze u nich dohledat konečného vlastníka a působí na trhu minimálně čtyři roky. Přihlásit se mohou pouze střední a velké společnosti s obratem nad 200 milionů korun ročně, které zaměstnávají alespoň 50 lidí,“ upřesňuje podmínky soutěže místopředseda představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a.s. Pavel Finger.

Další nezbytnou podmínkou účasti je řádné předávání účetních závěrek a skutečnost, že se nejedná o společnost zabývající se službami finanční povahy. Účastníci jsou hodnoceni na základě finančních a nefinančních údajů reprezentovaných hodnotou multikriteriálního ukazatele Index CRIBIS.

„Nejvíce letošních finalistů má sídlo v Jihomoravském kraji (13) a dále v Praze a ve Zlínském kraji (shodně po 12). Mezi finalisty převažují společnosti s dlouhou tradicí, přičemž jedenáct z nich působí na trhu 29, respektive 30 let. Téměř dvě třetiny finalistů začalo fungovat v minulém tisíciletí. Převážně se tedy jedná o firmy, které podnikají dlouhodobě a své zkušenosti využívají k dalšímu rozvoji svých aktivit,“ doplňuje Finger.

Rytíři dnešní doby

Tuzemské podniky prožily těžký rok s covidem-19. Tvrdě na ně dopadly samotná pandemie i vládní restrikce. Zhruba polovina hledala pro svůj byznys nové cesty, musela měnit strategii, nastartovat nové projekty. Vyplynulo to z letošního průzkumu Agentury Helas mezi stovkou rozdílně velkých českých firem z různých oborů. Pro řadu společností se nicméně stala krize příležitostí k růstu.

Patronem soutěže se stal známý český ekonom Tomáš Sedláček: „Joseph Schumpeter, jeden z velikých ekonomů minulého století, viděl v podnikatelích a podnikatelkách rytíře dnešní doby. Pouštějí se do odvážných a náročných, navíc nejistých projektů, riskují, obětují, ale zároveň musí být napojeni na nějaký vyšší smysl, který jim dává energii, sílu, povzbuzení, když se něco nepovede, nápady, sveřepost a odhodlání. Ne všichni jsou takoví. Ale věřím, že většina, ta zajímavější myšlenková většina, která nemusí zprvu početně převyšovat, nakonec zvítězí. A zvítězí právě proto, že má a vidí smysl, ten smysl, který ji posiluje, a ten smysl, který je té druhé skupině volný.“

Podle Sedláčka nerozhodují jen pravidla, která jsou v jednotlivých zemích pro život i byznys nastavená. Klíčoví jsou lidé, kteří společnost tvoří.

„Mohou být dvě země se shodnými pravidly demokracie i kapitalismu. A přesto, bude-li jedna obývána zlými, nekulturními lidmi, řekněme skřety, zavede je jak demokracie, tak kapitalismus časem k tomu, že vytvoří zlou zemi. Zemi, kde se špatně a chudě žije, jak ekonomicky, tak kulturně, kde se špatně podniká, špatně soudí a špatně volí. Naopak druhá země, obývána kulturními lidmi, řekněme elfy, se stejnými pravidly udělá ze svého okolí časem dobré místo pro život, protože ani nemůže jinak. Pojďme být tou druhou zemí,“ vyzývá patron soutěže.

Ekonom prý cítí v kostech, že se naše země – i díky posledním politickým a společenským událostem – probouzí ke své bývalé pozici výrazné země na mapě světa. Kulturně, politicky, ekonomicky, duchovně i vztahově.

„A když vidím práci a okolí a výsledky, které doprovázejí Helenu Kohoutovou, nemusím věřit, mohu vidět. Kéž by most k úspěchu lidí zde uvedených byl předvojem mostu pro celou naši společnost, její inspirací a odvahou,“ doplňuje Sedláček.

Sledujte záznam online předání cen na Youtube

Fascinující podnikatelské příběhy

Český byznys se formou partnerství v projektu OCL rozhodla podpořit i JŠK, advokátní kancelář. Její zástupce byl součástí poroty.

„Jako porotci soutěže OCL jsme si letos opět vyslechli fascinující podnikatelské příběhy. Řekl bych, že firmy se na situaci skvěle adaptovaly. Některé pandemie ovlivnila samozřejmě i negativně, ale vidím obrovskou vůli, snahu a kreativitu využít nepřízeň osudu jako motor, který české lídry posouvá inovativně stále vpřed. Většině z nich se to velmi dobře daří a z toho mám velkou radost,“ říká partner JŠK, advokátní kancelář Tomáš Doležil.

Doležil přiznává, že jeho advokátní kancelář zaznamenala vyšší poptávku v některých odvětvích, kde poskytují právní poradenství, například v oblasti regulace či insolvencí. Co se týče například práva korporátního a transakčního, zaznamenali spíše změnu chování klientů a větší opatrnost. Jiné je i tempo transakcí včetně jejich jisté nepředvídatelnosti.

„Vždy jsem potěšen, když se českým firmám daří a rád vidím, jak statečně bojují, jak rostou, jak se jim i v této náročné době daří úspěšně pronikat na zahraniční trhy. Všichni účastníci si rozhodně zaslouží nosit hrdého českého lva na klopě. Dělají mu čest,“ doplňuje Doležil.

Generálním partnerem projektu je společnost Vodafone. „Firemním zákazníkům přinášíme kurzy online marketingu ve Vodafone Digiakademii a poradenský portál V-Hub, který se zaměřuje na oblasti jako je práce na dálku či online bezpečnost. Pomáháme tak zákazníkům budovat jejich digitální budoucnost v náročné době vyžadující intenzivní online aktivitu,“ říká Michal Müller, obchodní a marketingový ředitel pro firemní zákazníky Vodafonu. A dodává: „Výhodou digitálních a online řešení je vyšší efektivita bez ohledu na to, kde zrovna jste“.

Do projektu OCL je společnost nominovaná na základě analýzy veřejně dostupných údajů zpracovaných odborným garantem CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

Prohlédněte si online Katalog vydaný ke slavnostnímu vyhlášení

Firmy, které uspěly v jednotlivých regionech

Vítězem za kraj Hlavní město Praha se stala společnost FAST KOVOŠROT s.r.o., na druhém místě skončila Kocián Šolc Balaštík, advokátní kancelář, s.r.o. a pomyslný bronz patří společnosti S E T O S spol. s r.o.

Jihočeský kraj ovládla firma AGRA GROUP a.s., druhé místo získala BANES, spol. s r.o. a na třetím místě se umístila společnost KAFKA TRANSPORT a.s.

Jihomoravskému kraji vévodí společnost TestLine Clinical Diagnostics s.r.o., následována společnostmi LOMAX & Co s.r.o. na druhém místě a společností ARTIN, spol. s r.o.na místě třetím.

Karlovarském kraji zvítězila společnost SUAS Servisní s.r.o.

Královéhradecký kraj ovládla firma SERVISBAL OBALY s.r.o., druhé místo získala Dřevoterm, s.r.o. a na třetím místě se umístila společnost STYLBAU, s.r.o.

Vítězem za Liberecký kraj se stala společnost TITAN – Multiplast s.r.o., na druhém místě skončila RAVY CZ a.s. a pomyslný bronz patří společnosti MOCCA, spol. s r.o.

Moravskoslezský kraj ovládla firma Motor Lučina spol. s r.o., druhé místo získala RT TORAX, s. r. o. a na třetím místě se umístila společnost MROZEK  a.s.

Olomouckému kraji vévodí společnost FARMAK, a.s., následována společnostmi LASKI, s.r.o. na druhém místě a společností SULKO s. r. o.na místě třetím.

Pardubickém kraji zvítězila společnost Isolit-Bravo, spol. s r.o., na druhém místě skončila SANITINO s.r.o. a třetí místo patří společnosti ERA-PACK s.r.o.

První místo v Plzeňském kraji získala společnost Tank ONO, s.r.o., na druhém místě skončila ASP GROUP s.r.o. a třetí místo patří společnosti PRVNÍ CHODSKÁ s.r.o.

Středočeský kraj ovládly firmy ALBA CR spol. s r.o. na prvním místě a společnost ENERGON Dobříš, s.r.o. na místě druhém.

Vítězem za Ústecký kraj se stala společnost SALTEK s.r.o., na druhém místě skončila MEVA s.r.o. a pomyslný bronz patří společnosti CHVALIS s.r.o.

Kraj Vysočina ovládla firma SEPOS, spol. s r. o., druhé místo získala IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o. a na třetím místě se umístila společnost ADW FEED, a.s.

Zlínskému kraji vévodí společnost mmcité a.s., následována společnostmi Sběrné suroviny UH, s.r.o. na druhém místě a společností TVD-Technická výroba, a.s. na místě třetím.

Více informací najdete na stránkách projektu www.oceneniceskychlidru.cz.

Portál BusinessInfo.cz je mediálním partnerem soutěže

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme