Od japonských matrací doputoval k orientální medicíně

Dvaapadesátiletý Richard Jisl, severočeský fyzioterapeut, metodik sportu a specialista na různé oblasti orientální medicíny, dokáže zvednout z gauče řadu peciválů a pomáhá jim změnit životní styl.

archiv firmy Healthy Life

Fyzioterapeut s minulostí vrcholového sportovce je pro milovníky pohybu pravým požehnáním. Místo omezování se jim snaží nabídnout co nejrychlejší návrat do formy, případně náhradní aktivitu. 

Richard Jisl má za sebou vrcholovou sportovní dráhu, byl vrcholovým běžcem na lyžích, českým reprezentantem v koloběhu, v roce 2012 se dokonce stal mistrem světa ve footbikingu. Mezi jeho klienty patří i někteří olympionici, ale se stejným zájmem přistupuje k lidem, kteří si způsobili úraz nebo které dohnal špatný životní styl. 

Od vlastního těla k rehabilitaci

Výhybek, které Richarda Jisla směrovaly na rehabilitační dráhu, bylo víc. První úraz zažil ve čtyřech letech, kdy usnul v autobuse a pádem ze sedačky si zlomil klíční kost. Nikdo v té době neodhalil, že se mu zároveň posunul jeden z krčních obratlů. Staré zranění se ozvalo až po letech vrcholového sportu. Posléze jako šestadvacetiletý málem vykrvácel po operaci krčních mandlí. Tehdy mu došlo, že se o své zdraví musí starat sám.

„Od dětství mě to díky knížkám v knihovně rodičů táhlo k józe a meditaci. Vliv na mě měla i sportovní lékařka, která se zajímala o alternativní metody léčby,“ vysvětluje Richard svůj zájem o čchi-kung a další asijská cvičení a techniky. Obdivuje čínskou a japonskou filozofii založenou na zodpovědnosti k vlastnímu zdraví a snaží se klienty přesvědčit o tom, že základem je prevence a péče o sebe sama, v nichž lze najít zalíbení a radost.

Ve své práci využívá mimo jiné shiatsu, akupunkturu a tejpování. Díky GDV snímání přístrojem Bio-well si během chvíle může udělat představu o slabinách klientova organismu. K jeho zlepšení pak doporučuje zejména cvičení čchi-kung, taiči nebo zdravý běh kidokai running, ale ocení jakýkoli aktivní a rozumný přístup člověka k vlastnímu tělu.

Když tě to baví, není co řešit

Richard Jisl má ze sportu vytrénovanou pevnou vůli i odolnost. Navíc ho fyzioterapie vždycky neskutečně bavila. Díky tomu a manželčině pochopení dokázal zvládnout náročné podnikatelské začátky.

„V Jablonci jsme začínali nabízet masáže shiatsu a tejpování v době, kdy je v Česku téměř nikdo neznal. Občas se nám dokonce ozývali zájemci o koupi psa shih-tzu,“ usmívá se fyzioterapeut. S dírami v rozpočtu vypomáhali rodiče, občas došlo na prodej knih do antikvariátu, Richard chodil na brigády – trhal jablka nebo pracoval jako fyzioterapeut v Itálii.

Definice zdraví

Zdraví se podle Richarda Jisla skládá z vytrvalosti, trpělivosti, disciplíny, zodpovědnosti, pokory a zdravého selského rozumu.

„Bydleli jsme po známých, ale já se nechtěl vzdát, hrozně mě to bavilo. Pak jsme založili občanské sdružení Centrum aktivního odpočinku Kidokai a v Jablonci jsme otevřeli studio, kde se cvičilo taiči, čchi-kung, břišní tance, vařili jsme makrobiotická jídla,“ vzpomíná Richard Jisl. 

„V podnikání se to konečně začalo hýbat, tak jsem se rozhodl učit další maséry. Po čase jsem realizoval i grantový projekt. Netušil jsem, kolik papírování a úředničiny to obnáší a jak všechno může zkomplikovat špatně postavená smlouva. V nemocnici, kam měli studenti chodit na praxi, nakonec požadovali trojnásobek původní ceny a jednu chvíli to vypadalo, že budu muset grant vrátit ze svého. Abych si vyčistil hlavu od stresu, šel jsem si zahrát fotbal a přetrhl jsem si zkřížený vaz v koleni.“

Operaci odmítl, tři roky rehabilitoval, posiloval a trénoval. Nakonec zvládl dřep na jedné noze i sed na patách a ve 42 letech se stal mistrem světa ve footbikingu. Grantovou akci uzavřel víceméně bez koruny zisku, zato s náznakem vyhoření. „Nejvíc mě ničilo to, kolik lidí vůbec nemělo o výuku zájem a šlo jim jenom o razítko.“

archiv firmy Healthy Life

Osudové setkání

Problémy však neustávaly. Výstaviště, kde firma sídlila, bylo určeno ke zbourání, nové prostory brzy změnily majitele, a tak si Richard Jisl otevřel fyzioterapii ve sklepě domu po dědečkovi, kde strávil sedm krušných let. Rodinu se dvěma dětmi držel nad vodou prodej futonů – japonských matrací na spaní z přírodních materiálů.

 „Pak jsem potkal Jirku Tužila, poněkud zdevastovaného úspěšného podnikatele,“ pokračuje Richard Jisl. „Měl úplně jiné životní zkušenosti a o co lepší byl jeho podnikatelský stav, o to horší byl ten zdravotní. Tak jsme to nějak vybartrovali, já mu pomohl se zdravím, on mi dal spoustu cenných rad, jak do podnikání vnést řád, disciplínu a plánování.“

V roce 2012 zrušili firmu Kidokai a založili společnost Healthy Life. Jiří Tužil tu v roli obchodního ředitele profituje z lineárního myšlení vytrénovaného v automobilovém průmyslu, umí nastolit jasné role a rozhodování. Richard je odborným ředitelem a zároveň se osobně věnuje klientům v Liberci i každou středu v Praze. Společnost má čtyři stálé spolupracovníky a několik externistů.

Healthy Life sídlí v nákupní galerii byznys centra Plaza Liberec. Dvě poschodí budovy obývají společně s další firmou Jiřího Tužila a Stanislava Petříčka, při konzultacích i rehabilitacích firemních zaměstnanců tak k sobě mají blízko. S Jiřím Tužilem a Stanislavem Petříčkem je navíc spojuje i zájem o zdravý životní styl – Stanislav spolu se svojí ženou provozují síť bister Bistrawveg, která jsou jedním z průkopníků syrové stravy v Čechách. 

Hlavním současným úkolem společnosti Healthy Life je pomáhat zejména velkým firmám ochotným investovat do prevence, zdraví a pohody svých zaměstnanců.

Trpělivost a selský rozum

V Healthy Life klientům poskytují fyzioterapii, masáže shiatsu a výuku speciálního léčebného cvičení čchi-kung pangushengong nebo kidokai running. Kromě sportovců do centra docházejí zejména extrémně pracovně vytížení lidé, kteří tu mohou nejen pracovat na odstraňování obtíží, ale také si osvojit řadu postupů, jak jim předcházet. 

Richard Jisl si cení zejména motivovaných klientů vědomých si toho, že zdraví jim nikdo jiný než oni sami nespraví, ostatní jim mohou jen pomoci na cestě. Pohled na proměnu lidí, kteří se k němu často „připloužili“ z posledních sil, ho nepřestává fascinovat a upevňovat jeho víru v moudrost lidského těla a velký vliv péče o sebe na celkovou kondici. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jana Šulistová. Foto: archiv Healthy Life.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Služby | Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme