Od ledna do srpna vzrostl počet cestujících na panamském letišti v Tocumen o 2,58 %

V prvních 8 měsících letošního roku použilo panamské mezinárodní letiště Tocumen celkem 11,4 milionu cestujících. Výrazný pokles avšak nastal v tranzitu, pod nějž se podepsalo odstavení letounů Boeing 737 MAX, které patřily například do flotily Copa Airlines.

Příjezd cestujících, pro které je Panama cílovou destinací, se v průměru zvýšil o 11 %, což by se odrazilo na nárůstu příjmů Tocumenu, jehož vysoké odletové daně činí 50 dolarů na cestujícího. Pro letošek se celkový počet pasažérů odbavených v Tocumenu odhaduje na 17 milionů, a to díky zavedení nové přímé linky ze Španělska do Panamy. 

Situace je však jiná v segmentu tranzitních cestujících, což představuje hlavní činnost letiště. V stejném období (leden-srpen) klesl počet cestujících, pro které je Tocumen jen přestupním letištěm, o více než 45 tisíc. V současnosti má panamská aerolinka odstavených až 6 letadel Boeing MAX 9, čímž byla nucena změnit letový řád a upravit svou provozní kapacitu. V letošním roce bylo naplánováno přijetí sedmi nových letadel z rodiny MAX, které jsou součástí zakázky v hodnotě 6,6 miliardy amerických dolarů. Předání letadel panamské aerolince není však možné, protože americký výrobce Boeing dosud nevyřešil technické problémy své flotily, které byly příčinou dvou smrtelných nehod.     

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: La Prensa 

• Teritorium: Panama

Doporučujeme