Od lovců perel k vesmírnému programu

Téměř zázračnou proměnou od pouštních vesnic na futuristická velkoměsta prošly za půlstoletí Spojené arabské emiráty. Motorem rozvoje přitom není jen ropa, ale také inovace a sázka na obchod a služby.

Spojené arabské emiráty (SAE) zažily od svého založení v roce 1971 mimořádný ekonomický vzestup. Startovací podmínky ovšem nebyly jednoduché. Hospodářství celého regionu dominoval po mnoho staletí rybolov a nestabilní perlový průmysl. Samotná populace hlavního města Abú Dhabí čítala v roce 1960 pouze dva tisíce lidí a neexistovala zde základní infrastruktura, elektřina nebo zdravotnictví. Vše se změnilo v 50. a 60. letech minulého století, když byly v Emirátech objeveny sedmé největší zásoby ropy na světě (98 miliard barelů), přičemž 96 procent se nalézá v Emirátu Abú Dhabí.

Nejen ropa

Za masivním hospodářským rozvojem ovšem nestál samotný těžební průmysl, ale rozhodnutí prvního prezidenta, šejka Zajda bin Sultána Ál Nahjána, reinvestovat značnou část výnosů z exportu ropy do výstavby moderní infrastruktury a rozvoje průmyslu, služeb a školství. Tato strategie se výborně osvědčila především v Dubaji, která se stala za vlády dynastie Al Maktúmů jedním z nejdůležitějších mezinárodních obchodních a finančních center, důležitou dopravní křižovatkou propojující Evropu s Asií i Afrikou a v neposlední řadě i futuristickou metropolí s nejvyšší budovou na světě, věží Burdž Chalífa. Úspěchem je i fakt, že ačkoli samotný emirát Dubaj má k dispozici nemalé zásoby černého zlata (čtyři miliardy barelů), 95 procent HDP emirátu je vytvářeno nezávisle na ropném průmyslu.

Za dva roky by země chtěla jako první arabský stát poslat na oběžnou dráhu Marsu svoji sondu nazvanou „Hope“.

Do vesmíru letěl první kosmonaut z Emirátů

S ohledem na změny v globálních hodnotových řetězcích a potřebu dále diverzifikovat národní ekonomiku SAE v posledních letech zdvojnásobily výdaje na vědu, výzkum a inovace z půl procenta až na jedno procento HDP. Prioritními sektory uvedenými v národní inovační strategii SAE z roku 2015 jsou především obnovitelné zdroje, doprava, vodohospodářství, zdravotnictví, vzdělávací systém, moderní technologie (ICT, umělá inteligence, nanotechnologie, 3D tisk) a vesmírný program.

Vložené úsilí již přináší konkrétní výsledky. Letos se SAE v hodnocení Global Innovation Index (GII) umístily na 36. příčce a meziročně si polepšily o dvě pozice. V září tohoto roku vystoupala do kosmu raketa s prvním kosmonautem ze SAE Hazzou Mansúrím a za dva roky by země chtěla jako první arabský stát poslat na oběžnou dráhu Marsu svoji sondu nazvanou „Hope“.

Výkladní skříň Arabských Emirátů 

S ohledem na plány vytvořit ze SAE technologicky vyspělou znalostní ekonomiku nezávislou na exportu fosilních paliv stát silně investuje do rozvoje svého inovačního ekosystému. Přestože se Dubaj ještě nemůže měřit s místy, jako jsou Silicon Valley, New York, Boston, Londýn nebo Tel Aviv, SAE se postupně etablují jako centrum arabských startupů.

Právě v Dubaji se zrodil první arabský unicorn, tedy startup s hodnotou přesahující miliardu dolarů, a to přepravní autoslužba Careem, kterou letos v březnu koupila americká společnost Uber za 3,1 miliardy dolarů. Mezi další zajímavé startupy z Dubaje patří firma Derq zaměřená na technologii ochrany řidičů před kolizemi či společnost Desert Control Middle East vyvíjející speciální jíl na zadržování vody v poušti. Obě jmenované firmy se představí na Světové výstavě Expo 2020. Do budoucna se počítá s tím, že SAE vynaloží stamiliony dolarů na financování technologických startupů a inkubátorů prostřednictvím státních investičních fondů, jako jsou Mudabala Capital či Ghadan.

95 procent HDP emirátu Dubaj je vytvářeno nezávisle na ropném průmyslu.

Šance na vývoz

Perspektivními obory pro obchod jsou ve Spojených arabských emirátech tato odvětví:

  • Obranný a bezpečnostní průmysl
  • Stavební průmysl
  • Technologie umělé inteligence, smart cities a internet věcí (IoT)
  • Designová produkce
  • Zdravotnický průmysl
  • Vesmírné technologie
  • Potravinářský průmysl

Daně zasáhnou slazené nápoje a elektronické cigarety

Počátkem příštího roku budou v SAE postiženy nově zaváděnou spotřební daní slazené nápoje, a to ve výši 50 procent. Dále bude uvalena 100procentní spotřební daň na elektronické cigarety. To se týká i náplní bez ohledu na to, mají-li obsah tabáku, či nikotinu. Pro výrobce nápojů vznikne nová povinnost výrazněji na obalech uvádět informace o obsahu cukru v nápoji. Nové daně jsou zaváděny kvůli snaze místních úřadů podpořit zdraví obyvatel zvýšením cen škodlivých produktů a odradit tak zákazníka od nákupu. Totožné daňové nařízení bylo zavedeno také v Saúdské Arábii.

(Zdroj: CzechTrade)

Sedm spojených

Spojené arabské emiráty vznikly v roce 1971 propojením sedmi dříve samostatných oblastí. Největším emirátem je Abú Dhabí, to je zároveň hlavní město země. Ostatní emiráty spojené v SAE jsou Adžmán, Dubaj, Fudžajra, Rás al-Chajma, Umm al-Kuvajn a Šardžá. Naopak Katar a Bahrajn se při jednáních o vzniku země nakonec do sjednoceného státu odmítly připojit, což vedlo k dodnes trvající vzájemné rivalitě států v této části Perského zálivu.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Michal Prokop, Sekce Evropské unie a zahraničního obchodu, Oddělení Afriky, Asie a Austrálie, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Spojené arabské emiráty
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme