Zdroj: CzechTrade

Od října budou v Itálii platit nová protiinflační opatření

Dne 4. srpna 2023 podepsal Adolfo Urso, ministr pro podniky a Made in Italy, protokol o porozumění se zástupci velkých distribučních a obchodních sdružení.

Podle tohoto protokolu začne od 1. října platit čtvrtletní protiinflační opatření na spotřebitelský koš. Dohoda potrvá čtvrt roku. K protiinflačnímu paktu se hodlá připojit i průmyslový sektor, proto řada průmyslových svazů svolává v nejbližších dnech své výkonné rady, aby projednaly možnost účasti na paktu.

Ilustrační fotografie

Protiinflační koš, na kterém vláda pracuje, by mohl italským rodinám přinést úspory ve výši zhruba 4 miliard eur. S ohledem na roční výdaje italských rodin za takzvaný spotřebitelský koš by případné 10% snížení ceny během tří měsíců uplatňování protiinflačního koše vedlo pro typickou rodinu k průměrné úspoře 155,3 eura za čtvrtletí, z toho asi 140 eur jen na nákup potravin. Pro domácnost se dvěma dětmi se úspora vyšplhá na 211,2 eura, přičemž úspora jen na potravinách činí 192 eur.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Konkrétní pokyny dohody ještě nebyly formulovány, prozatím to však vypadá, že vláda nezasáhne do spotřební daně. Spíše provede strukturální změny tak, aby došlo ke snížení cen. Vláda předpokládá, že tento krok ji bude stát 10 miliard eur.

Index spotřebitelských cen vzrostl v srpnu meziročně o 5,5 % a meziměsíčně o 0,4 %. V červenci dosáhla meziroční inflace hodnoty 5,9 %. I přes mírné zpomalení se rodinným rozpočtům příliš neuleví. Trápí je vysoká cena paliv. Nejnovější aktualizace Mimit uvádí průměrnou cenu benzínu na dálniční síti v samoobslužném režimu 2,021 eura za litr. Naftu na dálnici natankujete průměrně za 1,935 eura. Prozatím vláda nemá v plánu projednávat kroky k regulaci či snížení cen paliv.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Itálie.
Zdroj: Il Sole 24 Ore

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme