Odklad EET, neplacení pojištění, kurzarbeit. Stát pomáhá podnikatelům

Sněmovna v úterý schválila ve stavu legislativní nouze vládní návrhy na záchranu těžce zkoušené ekonomiky. O den později ji následoval Senát. Nová legislativa má pomoci firmám, živnostníkům i zaměstnancům, které postihla epidemie koronaviru a následně zavedený nouzový stav. Portál BusinessInfo.cz vám nabízí přehled opatření a změn, které jsou pro podnikatelskou veřejnost životně důležité.

Odklad elektronické evidence tržeb, zrušené placení záloh sociálního a zdravotního pojištění pro OSVČ na půl roku, odklad daňového přiznání a platby daně z příjmů za loňský rok, vyšší ošetřovné či kurzarbeit – to jsou nejdůležitější opatření, jež mají sanovat ekonomiku. Stát ovšem budou desítky miliard korun. Poslanci proto kývli i na navýšení schodku státního rozpočtu na rok 2020, a to až na 200 miliard.

Pokles ekonomiky, který může být letos podle pesimistických odhadů ekonomů až desetiprocentní, odhaduje vláda zhruba na 5 procent. Nyní musí zákony podepsat prezident.

Souhrn vládních opatření na podporu ekonomiky

Vládní opatření podpořili i opoziční poslanci, byť předložili řadu pozměňovacích návrhů. Opoziční strany si přály například přímou finanční podporu živnostníkům, ještě delší odklad EET, či vyšší finanční kompenzace pro zaměstnavatele, aby mohli vyplácet mzdy i v případě, že firma nefunguje nebo funguje v omezeném režimu. Návrhy prošly hladce i Senátem, ačkoli k němu měli výhrady i mnozí senátoři.

Odpuštěné pojištění

Živnostníci a drobní podnikatelé nebudou muset platit půl roku zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Ti, kteří platí minimální zálohy tak ušetří do srpna zhruba třicet tisíc korun. „Drobní podnikatelé nebudou muset šest měsíců vůbec platit zálohy na pojistné, přitom není nutné o cokoliv individuálně žádat. Nepůjde ale jen o odsunutí plateb v čase,“ upozornil mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Stát jim platby úplně odpustí – tedy v případě, že platí minimální pojistné. Pokud hradí vyšší, budou muset v příštím roce doplatit rozdíl (mezi minimálním a jim vyměřeným zákonným pojistným).

Poslanci odhlasovali také pozastavení evidence tržeb, včetně odložení 3. a 4. vlny pro řemeslníky a výrobce – a to po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců.

„Závěrečná vlna EET měla být odstartována v květnu. Aktuálně to vypadá, že to na jaře nestihneme. Pokud by trval nouzový stav například do června, bude elektronická evidence odstartována až v září,“ přibližuje poradce Michal Dvořáček.

Ošetřovné nově i pro OSVČ

Vláda rozhodla také o změně ošetřovného, které má ulevit rodičům, kteří se svými ratolestmi musejí kvůli zavřeným školám zůstat doma.

Prodlužuje se z devíti dní (resp. 16 dní pro samoživitele) na dobu, než znovu otevřou školy a školky. Týká se všech rodičů s dětmi do třinácti let. Ošetřovné se bude navíc vyplácet i při péči o starší hendikepované dětí navštěvující školu. Peníze vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení.

„Oba rodiče se budou moci v péči o děti střídat. Doposud se mohly v péči vystřídat jen jednou. Teď to jde i vícekrát, přičemž počet a způsob těchto střídání je neomezený,“ prozrazuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Obdobu ošetřovného dostanou i živnostníci, kteří na něj běžně nemají nárok. Žádosti o speciální dávku budou přijímat příslušné živnostenské úřady. Výplata dávek je svěřena Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).

Týká se to OSVČ na hlavní činnost, které teď nemohou podnikat, protože musely zůstat doma s dítětem do třinácti let. Ti dostanou od státu zhruba 13 tisíc korun měsíčně čistého.

Kurzarbeit a daňové úlevy

Vláda schválila také kurzarbeit pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru. Stát jim uhradí 50 až 80 procent vyplácené mzdy podle důvodu omezení výroby či služeb.

Pokud podnik nemůže přidělovat práci, protože je minimálně 30 procent zaměstnanců v karanténě či na ošetřovném, měl by stát uhradit 80 procent plného výdělku. Při omezení výroby kvůli nedostatku surovin a jiných vstupů dostává pracovník aspoň 80 procent svého příjmu. Stát by měl uhradit 50 procent.

Součástí nových opatření jsou i daňové úlevy, jež byly součástí takzvaného liberačního balíčku ministerstva financí. Znamená to například i to, že mohou letos OSVČ i firmy odevzdat daňové přiznání až 1. července (místo 1. dubna) a zároveň později zaplatit i daň – a to bez hrozby sankcí.

Jakub Procházka

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Doprava, logistika | Obchod

Doporučujeme