Odkojeni inkubátorem. eParkomat vyráží do světa

Příběh firmy City Smart Parking, která s projektem eParkomat začínala v německém inkubátoru a nyní dobývá svět.

archiv City Smart Parking

Podnikatelé uvedli svůj koncept v život po výhře v několika inovačních soutěžích. „Abychom získali další financování, vydali jsme se na zkušenou do Německa, kde mateřský Deutsche Telekom vyhlásil mezinárodní inovační soutěž v rámci interního inkubátoru UQBATE. Opět jsme vyhráli,“ popisuje Pavel Vrba ze City Smart Parking další cestu projektu.

Po dvou let spolupráce s UQBATE se společnost osamostatnila a získala strategické partnerství se svým původním zaměstnavatelem. „I když jsme pionýři, bez obrovské podpory lokálního i mezinárodního managementu bychom se neobešli,“ doplňuje Vrba.

Také v Česku začaly po roce 2000 vznikat podnikatelské inkubátory a akcelerátory. Soukromé obchodní společnosti nebo instituce zřízené krajem či městem, případně významnými univerzitami, pomáhají novým a začínajícím společnostem (startupům) v době, kdy jsou nejzranitelnější, tedy na začátku jejich podnikání. 

Potenciálním podnikatelům, kteří přijdou se zajímavým nápadem či projektem, ale jejich byznys ještě není životaschopný, nabízejí kanceláře ve společných prostorech, coworkingová centra a také poradenství. Pomocí různých soutěží či akceleračních programů je v podnikání posouvají dál.

archiv Technologického inovačního centra

Jeden z prvních inkubátorů v Česku vznikl ve Zlíně. Dnes je součástí Technologického inovačního centra Zlín. 

„Z vlastních zkušeností můžeme říci, že firmám pomůže minimálně to, že jim poradíme, jak podnikatelský záměr uchopit. Že je pro ně klíčový průzkum trhu, tedy uvědomění si toho, kde je mezera na trhu a o co by měli zájem jejich zákazníci. Správné rozhodnutí jim často ušetří čas i peníze. Nabízíme jim samozřejmě i další druhy pomoci včetně právního či finančního poradenství,“ říká Petr Konečný z TIC Zlín.

Smíšené pocity

Podobná centra, jejichž součástí jsou akcelerátory i inkubátory, dnes působí ve všech krajích České republiky. 

„Názory na podnikatelské inkubátory se velmi liší. Je-li na světě velmi dobrá myšlenka s reálným potenciálem tržního i vědeckého úspěchu, ale nositel této myšlenky ji nedokáže z vlastních zdrojů realizovat, pak je velice dobře, že existuje koncept inkubátorů. Ten dá vlastně mladé firmě šanci na vznik a rozvoj podnikání. Je řada úspěšných firem, které za svůj vznik do jisté míry vděčí právě inkubátoru,“ připouští zástupkyně ASMP ČR. 

„Druhá strana mince je, že stát mnohdy vydává nepřiměřené prostředky na inkubátorovou infrastrukturu, přičemž tyto si posléze neumí pohlídat a nikdy se mu nevrátí. Příkladem je řada firem, které svou myšlenku nějakým způsobem zhmotnily a vyvinuly, přičemž jej pak výhodně prodaly zahraničnímu korporátu. Stát z takové transakce nedostane nic,“ doplňuje Břečková.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Software a ICT služby

Doporučujeme