Ohrožení některých zemědělských komodit dodávaných do Velké Británie

Nabídka téměř čtvrtiny britských potravin je ohrožena klimatickými změnami a v příštích letech by mohly zmizet z regálů supermarketů.

Podle nového výzkumu charitativní organizace Christian Aid pochází 22 % ovoce, zeleniny, luštěnin a masných výrobků ve Velké Británii ze zemí s vysokou zranitelností vůči klimatickým změnám a nízkou úrovní klimatické připravenosti.

Různé druhy tropického ovoce
Ilustrační fotografie

Mezi tyto země patří zejména Brazílie, Jihoafrická republika, Indie, Vietnam, Peru, Kolumbie, Pobřeží slonoviny a Keňa. Další změny klimatu by znamenaly více extrémních povětrnostních jevů ničících úrodu, což by mělo dopad na další nárůst spotřebitelských cen a na pultech supermarketů by chyběly produkty jako banány, hroznové víno, avokádo, káva nebo čaj.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Britská Národní unie zemědělců (NFU) vyzvala vládu, aby se vážně zabývala domácí produkcí potravin a zajistila, že potravinám bude věnována stejná pozornost a politická priorita jako životnímu prostředí.

Klimatické změny ovlivňují produkci potravin na celém světě a vedou aktuálně k tomu, že např. zemědělci v jižní Evropě bojují s požáry, zatímco britští zemědělci musejí utrácet tisíce liber za sušení vlhkého obilí. To vše způsobuje nestabilitu v dodavatelském řetězci řady potravin, které jsou pevnou součástí britských nákupních košíků.

Na situaci již zareagovala např. společnost Waitrose, která představila plány investovat v příštích několika letech 1 milion liber na pomoc dodavatelům v Africe a Jižní Americe, kteří jsou zasaženi změnou klimatu. Nadace Waitrose založila nový „Program odolnosti vůči klimatickým změnám“, který bude poskytovat doporučení a nástroje, jak zmírnit dopady globálního oteplování na zemědělské a potravinářské systémy.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme