Olomoucký kraj a Polsko vylepší přeshraniční spolupráci

Olomoucký kraj bude s Polskem úzce spolupracovat na oživení pohraničních oblastí. V rámci programu INTERREG Česko – Polsko už příští rok dojde na modernizaci důležité silniční tepny, která sousedící státy propojuje.

„Jedním z výsledků vzájemné spolupráce Olomouckého kraje, okresu Kladsko a Dolnoslezského vojvodství bude modernizace silnice II/457, a to v úseku od hranice s Polskem ke křižovatce se silnicí I/60 v Javorníku,“ přiblížil aktuálně připravovaný projekt Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Ilustrační fotografie

Oprava silnice se uskuteční za výrazného přispění Evropské unie. Celkové náklady dosáhnou zhruba 100 milionů korun, přičemž dotace z programu INTERREG pokryje 80 % výdajů.

„Celkové výdaje hrazené krajem budou přibližně 15 milionů korun, zbylých pět milionů půjde ze státního rozpočtu,“ dopočítal Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro investice a evropské projekty.

Olomoucký kraj i jeho polští partneři stvrdili spolupráci vzájemnou smlouvou. V Polsku se za evropské peníze opraví navazující cesta od státní hranice do obce Landek a odtud dál do vesnice Zelazno.

Tisková zpráva Olomouckého kraje

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme