Opuštěné italské sjezdovky

Zvyšující se teplota si vybírá daň. Na Apeninském poloostrově osiřely desítky rezortů.

Vybydlené hotely, opuštěné lanovky, takové jsou pozůstatky na slavnou dobu lyžování v nižších patrech italských Alp. Krajinu hyzdí cementové konstrukce, kilometry zavěšených rezivějících lan, travou zarůstající parkoviště, odlesněné zjizvené svahy. 

Jen v oblasti mezi Piemontem a Friuli jsou desítky opuštěných lyžařských areálů. Už v roce 2011 jich bylo 186, od té doby přibyly další. V současnosti jich je více než 200, píše The New Republic. 

Umírání za slunečného dne

K pomalé smrti malých a středně velkých italských středisek přispěly teplejší zimy, kratší lyžařské sezony společně s vysokými provozními náklady a nepromyšlenými investicemi do areálů.  

Poslední čtyři roky byly nejteplejší v historii. Změny působily drtivě především v horských oblastech. Pokud se v nížinách změnila teplota v průměru o jeden stupeň Celsia, tak na horách to bylo o dva stupně. Akademici z ETH Curych předpovídají zvýšení teploty na švýcarských horách v roce 2050 o 2,5 °C až 4,5 °C. A stejné inferno se podle nich odehraje i v dalších částech Alp. 

S takovou předpovědí je budoucnost i výše položených lyžařských rezortů nejistá. Jedinou jejich šancí, jak zatím přežít, je používat ve zvýšené míře umělý sníh.  

„Už loni technický sníh zachraňoval většinu areálů až do února,“ řekl Francesco Pastorelli, představitel Mezinárodní komise na ochranu Alp (Cipra). „To ale mělo samozřejmě dopad na přírodu a na ekonomickou situaci lyžařských areálů.“

Víc než 200 lyžařských středisek zaniklo v posledních letech v Itálii.

Půl miliardy eur

Spektakulární panoramata Alp se proměnila, píše The Guardian. Bílé jazyky technického sněhu se nyní derou skrze žlutavé louky. Lyžaři se řadí do front pod sjezdovkami, které jsou buď přemrzlé, nebo v hrozném stavu. A jen málokdo z nich si uvědomuje, jak drahý umělý sníh je. 

Výroba jednoho kubického metru stojí tři až pět eur. Itálie má kolem čtyř tisíc kilometrů sjezdovek a účet za „fejkový“ sníh stoupá každou sezonu. Odhady se blíží částce 500 milionů eur (12,5 miliardy korun).

Jedním z posledních, kdo na horách zůstává, je Renzo Pinard, majitel hotelu Belvedere v Pian del Frais. V tomto městě visí na mnoha domech cedule Na prodej. „Tohle je moje město, příběh mé rodiny. Nikdy neodejdu. Můžeme přežít, jen když najdeme alternativu k alpskému lyžování,“ říká. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jaroslav Matějka.

• Teritorium: Itálie
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Ostatní

Doporučujeme