Ósacké metro testuje turnikety s detekcí obličeje

Společnost provozující linky metra v třetím největším japonském městě odhalila počátkem tohoto týdne nový model turniketů s funkcí rozpoznávání obličeje.

Testovací režim nového turniketu zatím probíhá v rámci jedné stanice z celkových 133 a účastní se jej přibližně 1200 zaměstnanců společnosti. V nejbližší době by pak měly být instalovaný obdobné turnikety od jiných výrobců i v trojici dalších stanic. Po konci testovacího provozu v září 2020, vyhodnocení rychlosti a přesnosti detekce a výběru konečného dodavatele by mělo k rozšíření do všech stanic dojít nejpozději do roku 2024, tj. rok před světovou výstavou EXPO 2025 v Osace.

Pro vstup do stanice bez označení jízdenky či přiložení čipové karty je nutná registrace obličeje a systém je tak velmi podobný systémům z mezinárodních letišť, který k rozpoznávání využívá biometrické údaje z cestovních pasů. Ósacké metro si od nových turniketů slibuje především zvýšení komfortu pro pasažéry na invalidních vozících a s dětskými kočárky. Zároveň společnost přislíbila, že bude věnovat zvýšenou pozornost ochraně osobních dat svých pasažérů a že nadále bude umožňovat vstup i současnými standardními způsoby.

Zdroj: Mainichi
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tokiu

• Teritorium: Japonsko

Doporučujeme