Osm špičkových fintechových startupů se utká o přízeň investorů

Když se startupových investorů zeptáte, jaké společnosti preferují, nejčastěji odpoví, že fintechové. Tyto firmy přinášejí do finančního světa revoluci. Nabízejí inovativní služby a produkty, které pomáhají lidem a podnikům lépe spravovat peníze. Využívají k tomu nejnovější technologie, jako je umělá inteligence a blockchain.

Startupů zaměřených na finanční technologie vzniká celá řada. Osm z nich představí investiční skupina DEPO Ventures na akci FINTECH Startup Pitch, která proběhne online ve čtvrtek 9. února od 17 hodin.

Zdroj: DEPO Ventures

Akci zahájí panelová diskuze expertů o trendech a výzvách, kterým budou fintech startupy čelit v roce 2023. Po ní se představí osm špičkových projektů ze střední a východní Evropy. Zástupce každého z nich bude mít tři minuty na představení svého startupu, po nich budou dvě minuty vyhrazeny otázkám poroty. V ní usednou zástupci partnerů akce: platební společnosti Mastercard, komerční banky KB Smart Solution a softwarového studia Applifting. Porotci v závěru akce všechny projekty zhodnotí a vyberou ten nejlepší.

Akce je otevřena všem andělským investorům, zástupcům venture kapitálových fondů, zakladatelům startupů i ostatním nadšencům do fintechu. Akce je zdarma, je třeba se registrovat prostřednictvím portálu Eventbrite.

„Fintech společnosti usnadňují lidem a malým podnikům přístup k finančním službám, které dříve byly dostupné pouze pro velké společnosti a bohaté jedince. Mnozí investoři v nich proto spatřují velký potenciál. Náš poslední průzkum ukázal, že startupy, které se zaměřují na finanční technologie, jsou mezi andělskými investory nejpopulárnější. Byly atraktivní pro 49 procent respondentů. Nyní probíhá další ročník průzkumu a čekáme, zda fintech své prvenství v oblibě obhájí,“ říká Michal Ciffra, partner investiční společnosti DEPO Ventures, v jejímž portfoliu je dnes více než 17 procent fintech startupů.

Startupy, které se na akci představí, pečlivě vybírá analytický tým DEPO Ventures. Aktivně vyhledává startupy z celé střední a východní Evropy, účastní se konferencí a jiných akcí, buduje vztahy v rámci startupového ekosystému. Je to mnohem náročnější než na startupy pasivně čekat.

Ilustrační fotografie

Jak naznačuje složení poroty, fintech je vedle andělských investorů a venture kapitálových fondů atraktivní také pro zavedené společnosti a banky. Nezřídka do nich investují a „kupují“ si s nimi špičkové technologie i know-how a zároveň flexibilnější přístup k financím.

„Fintech v České republice i dalších zemích regionu neustále posiluje. Dobrý nápad však často ztroskotá kvůli nedostatku peněz na jeho realizaci. Mastercard má přitom pro fintechové firmy celou řadu globálních programů. Například fintechům, které chtějí přinést řešení v oblasti plateb, můžeme pomoci díky našim partnerům a existující infrastruktuře vypořádat se s bariérami při vstupu na trh. Nebo ještě lépe na několik trhů. Fintechy si totiž v našem regionu nevystačí s jedním trhem, jejich zakladatelé by už od začátku měli počítat s růstem za hranice, aby jejich podnikání bylo udržitelné a jednoho dne i ziskové,“říká Viktor Gřešek, business development manager společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

„Banky nevnímají fintechy jako své soupeře. Bereme je spíše jako partnery a díky spolupráci dokážeme společně oslovit mnohem širší skupinu klientů. Fintechy umí přijít s inovativními službami, dokážou rychle představit nová řešení a podle odezvy klientů je flexibilně upravovat. Banky přinášejí růst a další zdroje, podporu v expanzi či zkušenosti v různých oblastech. My sami reprezentujeme pojítko mezi bankou s dlouholetou tradicí a mladými dynamickými společnostmi. Podobné akce nám pomáhají při vyhledávání startupů. Není vyloučeno, že pokud fintechy zaujmou nás a my je a pokud nalezneme hmatatelné synergie, domluvíme se na našem kapitálovém vstupu,“ říká Patrik Nový, ředitel KB Smart Solutions.

DEPO Ventures během posledních čtyř let uspořádala více než 30 podobných pitch eventů. Zaměřují se vždy na specifické odvětví z různých regionů. Vedle fintechových startupů je zajímají také projekty, které působí v oblasti blockchainu, deep tech, marketplace a impactu. Opakovaně proběhly také akce, na kterých mezi sebou o přízeň investorů soupeřily evropské a americké startupy.

Celkem se akcí zúčastnilo více než 200 projektů a pomohly k úspěšnému financování společností jako například TATUM, Bikefair, Zenoo, Augmented Robotics, Pulselive, Smartguide či Flowpay. Mezi účastníky, kteří akci sledují, bývají často andělští investoři a venture kapitálové fondy. DEPO Ventures pro ně pravidelně pořádá i další akce, například celodenní konferenci Engaged Investments.

Redakčně upravená tisková zpráva skupiny DEPO Ventures

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme