Osvobození dovozního cla v Euroasijské ekonomické unii a další novinky ze sektoru zemědělství v Kazachstánu

Rada Euroasijské hospodářské komise se rozhodla osvobodit potravinářské produkty a zboží používané při jejich výrobě od dovozního cla.

Týká se to zejména živočišných a mléčných produktů, zeleniny, slunečnicových semen, šťáv, cukrů, kakaového prášku, aminokyselin, škrobů, enzymů a dalších potravinářských výrobků.

Ilustrační fotografie

Zboží pro výrobu a prodej potravinářských výrobků, zboží pro výrobu farmaceutických, hutnických a elektronických výrobků, zboží sloužící k vývoji digitálních technologií, zboží pro výrobu produktů lehkého průmyslu, jakož i zboží používané ve stavebnictví a dopravní průmysl jsou na šest měsíců osvobozeny od dovozních cel.

Podmínkou pro přiznání tarifního zvýhodnění bude potvrzení zamýšleného účelu dovezeného zboží. Nařízení vstoupilo v platnost 28. března 2022.

Zdražení zemědělské techniky v Kazachstánu

Zemědělská technika v Kazachstánu zdražuje, respektive podle odborníků se ceny již zvýšily, a to o 30 %. Navíc kvůli odstávce továren na Ukrajině se už tuzemští farmáři potýkají s nedostatkem zmíněných strojů.

Pokud jde o náhradní díly, i to se stává nedostatkovým zbožím. Téměř všechny náhradní díly pro zemědělské stroje se do Kazachstánu dováží ze zemí SNS.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Pokrytí poptávky potravinářských a zemědělských produktů místními firmami

Podle výsledků z ledna r. 2022 se kazašským společnostem podařilo relativně úspěšně pokrýt trh s potravinářskými výrobky:

  • mouka – 99,7 %, čerstvá vejce – 97,2 %, obiloviny a rýže – 96,6 %, červené maso a drůbež – 95,5 %, rostlinné oleje – 88,8 %, těstoviny, nudle a jiné podobné výrobky z mouky – 85,1 %;
  • co se týče segmentu mléčných výrobků (kromě čerstvého mléka), zde obecně není míra soběstačnosti napříč celou produktovou řadou špatná, pokryto je – 84,4 %, ale u určitých skupin produktů vypadá situace méně optimisticky, tj. mléko – 67,9 %, sýry a tvarohy – 53,7 %;
  • u ostatních produktů je pokrytí trhu ve srovnání s výše uvedenými nižší – uzeniny – 62,3 %, ovocné a zeleninové šťávy – 50,2 %, zpracované a konzervované ryby a korýši – 47,6 %, čokoláda – 36,2 %, cukr – 35,8 %. Čaj a káva zůstávají závislé na dovozu, kazašské firmy dokáží pokrýt poptávku pouze z 29,9 %;
  • pokud jde o alkoholické nápoje, tak pokrytí poptávky po pivu činí – 93,2 %, po vodce a alkoholických nápojích – 77,9 %, po koňaku a koňakových nápojích — 58,6 %, po vínu – 49,4 % (mezi víny však přímo po šampaňském – 95,5 %).
Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme