V soutěži o nejlepší aplikaci uspěly CityVizor i Mapa vysílačů

Podpořit vznik nových služeb pro veřejnost a zviditelnit společenský a ekonomický potenciál otevřených dat a open source technologií. To je cílem soutěže Společně otevíráme data. Vyhlášení vítězů 7. ročníku proběhlo 26. listopadu v Praze.



Společně otevíráme data Nadace OSF je jediná soutěž pro aplikace postavené na otevřených datech v Česku. Ocenění získávají aplikace, které přispívají k většímu zapojení jednotlivců do veřejného dění, pomáhají lidem v každodenním životě, vnášejí transparentnost do fungování veřejné správy, kombinují využití otevřených dat a open source nebo upozorňují na významný společenský problém.

Letos proběhl už 7. ročník soutěže. Vítězové byli vyhlášeni v úterý 26. listopadu v novém coworkingovém prostoru WeWork.

V minulých ročnících získaly ocenění například Mapa exekucí, zindex, Hlídač státu, Hlůídač smluv, Databáze prázdných domů ČR a další. Vítěz letos v každé kategorii obdržel finanční odměnu ve výši 30 000 korun pro další rozvoj aplikace.

Jak a kde pomáhají Opendata?

Digitalizace se postupně stává neodmyslitelnou součástí fungování vztahu mezi veřejnou správou a veřejností, a bude klíčová při řešení společenských problémů a zvyšování ekonomického potenciálu.

Otevřená data pomohla například Ukrajině v oblasti vzdělávání, trhu s léky, nebo ve spolupráci s nevládním sektorem, kde změnu přinesl otevřený portál pro veřejné zakázky. V Anglii se díky nim se snížil počet pacientů umírajících v důsledku operací srdce.

Tuzemská varianta soutěže pomáhá zesílit tlak na systémovou změnu v ČR. Jejím cílem je zvýšit počet občanů, občanských iniciativ, neziskových organizací a zástupců byznysu aktivně využívajících digitální stopu státu pro watchdogové účely a vývoj služeb pro veřejnost. V letošním ročníku se soutěže zúčastnilo 26 aplikací.

„Aplikace, které letos vyhrály, by se pro následující rok mohly klidně stát základní výbavou a pomocníkem pro každého občana. V Praze si stáhne datové sety z platformy Golemio, zkontroluje, kolik to Prahu stálo v CityVizoru, a pak s nabytými informacemi pomocí Reflektoru interpeluje brněnského starostu, aby pomohl rozvíjet cyklistickou dopravu v Brně na základě analýzy dat v aplikaci Cyklodoprava v Brně. Starostu totiž zrovna uvidí komentovat situaci v televizním vysílání, které si naladí ve vysílání DVB-T2 díky aktuální mapě vysílačů,” zamýšlí se Josef Šmída z Nadace OSF.

Výsledky letošního ročníku soutěže 

1) Transparentnost
pro aplikace využívající digitální stopu činnosti veřejných institucí k veřejné kontrole, případně tuto stopu vizualizují a usnadňují tak přehled o jejich činnosti
Vítěz: CityVizor, autor: Česko.Digital & Otevřená města

2) Participace
pro aplikace podporující zapojení občanů do rozhodování a výkonu veřejné správy a samosprávy
Vítěz: Reflektor, autor: Frank Bold

3) Data v každodenním životě
pro aplikace, které usnadňují rozhodování v běžných životních situacích
Vítěz: Mapa vysílačů, autor: Mapavysilacu.cz

4) Open Source
pro aplikace kombinující využití otevřených dat a open source
Vítěz: Golemio, autor: Operátor ICT, a.s.

5) Solution App
pro aplikace upozorňující na významný společenský problém či přispívající k jeho řešení
Vítěz: Cyklodoprava v Brně, autor: Magistrát města Brna

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme