Otevření největší vertikální farmy na světě ve Spojených arabských emirátech

Co ještě před pár lety bylo pouhé sci-fi v televizních obrazovkách, je nyní skutečností v mnoha světových metropolích. Akvaponické a hydroponické projekty rostou doslova jako houby po dešti.

I když je pravdou, že z ekonomického hlediska a návratnosti takových investic by podobné projekty nepatřily v účetních knihách zrovna k těm nejlepším. Jsou to právě tyto projekty, které přináší pro lidstvo pozitivní nádech budoucnosti.

Ilustrační fotografie

Nejen s rostoucí teplotou, nestálým počasím, rozšiřováním pouští a úbytkem vody, ale také v současnosti extrémním nárůstem cen mezinárodní dopravy je lokální možnost pěstování potravin zásadní. Této problematice se věnuje rostoucí počet vědců a firem, které díky investorům mohou své vize proměnit ve skutečnost a dále vyvíjet nové technologie.

Největší hydroponická farma na světě Bustanika se nedávno otevřela v Dubaji. Spolupráce americké firmy Crop One s regionálním gigantem leteckého cateringu Emirates Flight Catering vedla k překonání současné největší farmy na území Anglie téměř dvojnásobně.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Celých 30 658 metrů čtverečních vertikální hydroponické farmy vzrostlo hned vedle druhého největšího dubajského letiště. S celkovou cenovkou projektu přesahující 40 milionů dolarů bude farma Bustanica produkovat více než 1000 tun salátů pro mezinárodní aerolinky, místní obchody a hotelové řetězce. Provoz farmy ušetří závratných 95 % vody, která by byla použita při klasickém pěstování.

U samotného fungování farmy se ale Emiráty nezastaví. Jelikož jsou podobné projekty základem jejich strategie soběstačné a zelené budoucnosti, je i v tomto případě farma využita na vývoj a vznik nových technologií a lepších způsobů hospodaření. Bustanika je napojena na umělou inteligenci formou mechanického učení systémů a ve svých prostorách ubytovává celý tým vědců, expertů a inženýrů z dané oblasti.

Produkty z farmy Bustanica dostanou zákazníci na talíř u leteckých společností již během července. Po zkušební době pěstování salátu bude do hydroponických systému přidáno také pěstování ovoce a zeleniny.

Zaměření na tyto technologie přináší příležitosti pro české firmy hydroponického farmaření a už několik českých firem sklízí v SAE úspěch.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme