Oživení japonského potravinářského průmyslu

Potravinářský průmysl v Japonsku začal vykazovat známky stabilizace poté, co byl tvrdě zasažen pandemií. Tržby v odvětví již šestý měsíc po sobě překračují úroveň před pandemií.

Tržby stravovacích služeb v březnu vzrostly o 19 % oproti předchozímu roku a o 1,5 % oproti hodnotě v roce 2019. Podle kategorií podniků vzrostly tržby v sektoru rychlého občerstvení o 13 % v porovnání s rokem 2019, avšak tržby v hospodách a výčepech jsou stále o 35 % nižší než před pandemií.

Ilustrační fotografie

K výraznému oživení tržeb v oblasti stravovacích služeb přispěl, jak rostoucí počet domácích zákazníků, tak návrat zahraničních návštěvníků do Japonska. Očekává se také, že nedávné snížení statusu covid-19 na kategorii 5 (na úroveň běžné chřipky) povede k dalšímu přílivu strávníků do restauračních zařízení.

Významný růst tržeb se dále očekává s plánovanou výstavou Expo v Ósace, která se bude konat od dubna do října 2025, a předpokládá se, že by měla přilákat asi 28 milionů návštěvníků. Ti by mohli zavítat i do dalších částí regionu Kansai, což bude mít vliv na zvýšenou poptávku po stravovacích službách v celém regionu. Asociace provozovatelů restaurací v Ósace, která plánuje mít na výstavě svůj pavilon, v současné době zvažuje, jak tuto příležitost využít k oživení místního odvětví stravovacích služeb.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Obavy však panují z vážného nedostatku pracovních sil. V dubnovém průzkumu společnosti Tokyo Shoko Research zaznamenalo zhruba 85 % stravovacích zařízení nedostatek zaměstnanců na částečný úvazek, což představuje nejvyšší číslo mezi sledovanými odvětvími. Postiženy jsou i velké restaurační řetězce, z nichž některé byly nuceny kvůli nedostatku zaměstnanců zavřít prodejny. Například řetězec restaurací Yayoi, který nabízí hotová jídla v některých provozovnách, musel zkrátit provozní dobu.

Řada velkých provozovatelů restauračních řetězců s dobrými obchodními výsledky (např. Obsho Food Service, Zensho Holdings) zvýšila letos na jaře mzdy. Klíč k udržitelnému růstu po skončení pandemie bude pravděpodobně záviset na tom, zda se podaří pokračovat v příznivém cyklu získávání pracovníků prostřednictvím investic do lidských zdrojů.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme