Pád Řecka může připravit české firmy o miliardu, celkově by je však neohrozil

Krach jednání o záchranném balíku pro Řecko by neznamenal pro českou ekonomiku zásadní problém. Řeckého vlastníka má jen na tři stovky, většinou menších firem. Ani český vývoz do Řecka není příliš rozsáhlý, je pětkrát menší než do Maďarska.



I když se Řecko dohodlo se svými věřiteli na pokračování záchranného balíčku, země směřující ke koaličním jednáním po předčasných volbách nemá zatím jisté, že z hluboké krize bez úhony vyvázne.

Podle analýz by ani případný černý scénář vývoje neměl tuzemskou ekonomiku ohrozit. A to ani co se týče zahraničních aktivit českých firem, tak tuzemskou ekonomiku, kde nejsou řečtí investoři příliš silně zastoupení.

Podle žebříčku největších zahraničních majitelů tuzemských firem, který sestavuje poradenská společnost Bisnode, nejsou Řekové, ve srovnání s dalšími zahraničními podnikateli, v České republice příliš aktivní a umisťují se kolem padesátého místa.

Řeckého vlastníka má 264 českých firem. Většina z nich podniká v obchodě, cestovním ruchu nebo nemovitostech a zpravidla se jedná o malé společnosti se základním kapitálem 200 tisíc korun a obratem do jednoho milionu korun.

Země potřebuje obory s vysokou přidanou hodnotou

Řečtí podnikatelé se v Česku zaměřují na malý a střední byznys s relativně nízkou připadnou hodnotou. Tři čtvrtiny z nich podnikají v obchodu, oblasti cestovního ruchu nebo nemovitostech.

„Zde bychom mohli nalézt paralelu se současnou řeckou krizí. S nadsázkou řečeno, malé firmy s orientací na export potravin jsou pro zemi, jako je Řecko, příliš malým záchranným kruhem. Současné světové ekonomice je vlastní informační charakter s kapitálem a službami s vysokou přidanou hodnotou,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař.

Podle něj by se proto Řecko mělo přeorientovat na zajímavé investice, produkty a služby, které opravdu umí, a tím nejenom cenově, ale i kvalitativně konkurovat na mezinárodním poli.

„Tímto způsobem postupně transformuje svou ochablou ekonomiku, přiláká nové investice a začne být produktově zajímavé. To je ekonomicky adekvátní řešení, které však vyžaduje trpělivost a snahu Řeků učit se novým věcem, novému způsobu konkurenceschopnosti a zejména ochotě provést patřičné změny,“ dodává Michal Řičař.

Navrhované škrty, restrikce a částečná privatizace jsou podle něj správné, protože věřitelům naznačují ochotu změny systému a ponížení přehnaných odvodů obyvatelům ze strany státu. Bez ekonomického řešení se však z krize nedostane.

Řekové neplatí

Z analýzy, kterou si nechala zpracovat Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků vyplývá, že exporty českých podnikatelů do Řecka nedosahují ani čtvrt procenta celkových vývozů. Téměř jisté výpadky dodávek tedy nebudou mít na celkovou ekonomiku prakticky žádný dopad.

Pro srovnání, například do Maďarska vyvezou české firmy zhruba patnáctinásobně více zboží. Přesto je objem aktuálních pohledávek tuzemských exportérů do Řecka více než jedna miliarda korun. Tyto pohledávky jsou s ohledem na jejich zajištění vysoce ohrožené. Většina z nich je vázána na plnění řeckých bank.

Situace je komplikovaná i proto, že i když neplnění podmínek dokumentárního akreditivu tohle by bylo dobré vysvětlit ze strany řeckých bank by částečně mohlo přejít na banky domácí, tak není zřejmé, jak se bude postupovat při případném bankrotu země.

„Naši podnikatelé v tuto chvíli nejenže nedodávají, ale ani neinkasují za dávno dodané zboží. Je třeba natvrdo říci, že řecké firmy neplatily ani v minulosti dobře a nyní je prakticky nemožné obdržet jakoukoliv platbu,“ upozorňuje předseda AMSP Karel Havlíček.

Dodávky se zpomalují

Importéři zatím podle analýzy nemusejí podléhat panice. Pro celkovou ekonomiku je dovoz z Řecka opět zanedbatelný, například z Německa dovezeme ve finančním objemu 158krát více. Prudce ale roste meziročně objem dovezených léčiv, a to o plných 120 procent, dlouhodobě jsou klíčovým zbožím potraviny, zejména ovoce a zelenina.

I když čeští importéři nejsou, na rozdíl od exportérů do Řecka, bezprostředně ohroženi finančně, dochází ke zpomalování dodávek z řecké strany.

S ohledem na cestovní ruch analýza ukazuje mimořádný rozdíl mezi množstvím řeckých turistů u nás a našich turistů v Řecku. Českých občanů vycestuje do Řecka téměř 350 tisíc, což je o řád více než řeckých turistů do České republiky.

V tuto chvíli zájem o cestování do Řecka neopadá, pokud Řekové budu schopni zajistit i základní služby, jako je lékařská péče, chod lékáren a běžný turistický servis, není mezi cestovními kancelářemi důvod k větší nervozitě. Tím spíše, že ceny nyní v Řecku spíše klesají a případný přechod k nové měně by ceny zájezdů ještě snížil.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí

Doporučujeme