Zdroj: CzechTrade

Panama je v regionu lídrem v růstu HDP, následují Paraguay a Kostarika

Hospodářská komise pro Latinskou Ameriku a Karibik (ECLAC) zvyšuje projekci růstu Latinské Ameriky pro rok 2023 na 1,7 %. Vedou země Střední Ameriky a Karibiku.

Komise ECLAC na začátku září zvýšila projekci růstu regionálního HDP Latinské Ameriky a Karibiku pro rok 2023 z 1,2 %, odhadovaného loni v dubnu, na 1,7 %. Agentura v nové zprávě vysvětlila, že světová ekonomika zůstává na cestě nízkého ekonomického růstu, a že rozvinuté země budou pokračovat ve své kontrakční měnové politice navzdory poklesu inflace.

Ilustrační fotografie

Dle ECLAC v tomto roce nelze očekávat ani výrazný pokles externích úrokových sazeb a náklady na financování pro latinskoamerické země zůstanou vysoké.

Nízký růst v letech 2023 a 2024 bude mít za následek zpomalení zaměstnanosti, která v roce 2023 poroste pouze o 1,9 % a v roce 2024 o 1,1 %. Region bude mít také omezený fiskální prostor kvůli vysokým úrovním veřejného dluhu, zvýšení vnitřních a vnějších sazeb a poklesu daňových příjmů v důsledku nižšího růstu.

ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Výkonný tajemník ECLAC José Manuel Salazar-Xirinachs upozorňuje, že nízký růst Latinské Ameriky a Karibiku může být ovlivněn negativními účinky při zhoršení klimatických šoků, pokud nebudou provedeny investice do adaptace a zmírňování změny klimatu.

Hospodářský růst letos povede Panama s 5,1% růstem, což je nad průměrem Latinské Ameriky. Za ní následují Paraguay (4,2 %), karibské ostrovy (4,2 %, bez Guyany), Kostarika (3,8 %) a Dominikánska republika (3,7 %). V první desítce jsou dále Honduras a Guatemala, oba s expanzí 3,4 %. Uprostřed tabulky se nachází i další země Střední Ameriky – Nikaragua s 2,4% a Salvador s 2,1% růstem.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Střední Amerika a Karibik. 
Zdroj: Forbescentroamerica.com

• Teritorium: Amerika | Kostarika | Panama | Paraguay | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme