Video + podcast

Pandemie prověřila naši flexibilitu, brexit nás nezaskočil, říká Dominik Cienciala ze Sans Souci

Sans Souci je inovativní firma, která byla založena před 16 lety. Vyvíjí, designuje a vyrábí na zakázku dělané světelné instalace a architektonická umělecká díla z českého křišťálu a poskytuje komplexní řešení pro projekty na celém světě.

O tom, jak firmu ovlivnila koronavirová pandemie i brexit, jsme si povídali s Dominikem Ciencialou, ředitelem britské pobočky společnosti Sans Souci.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v rozhovoru zaznělo

Sans Souci spojuje dva naprosto odlišné světy. Historické řemeslo a tradici českého křišťálu s nejnovějšími technologiemi, se špičkovým designem a expertizou ve světle jako takovém. To znamená, že nedodává jenom na míru dělané křišťálové instalace, ale přichází se správným řešením nasvícení tak, aby byla podpořena krása a charakteristické prvky českého křišťálu.

Firma vyváží zhruba z 90 %. Své pobočky má například v Hongkongu, Rusku, Indii, Středním východě, Evropě a také v Americe. „Díky tomu, že máme své zástupce prakticky po celém světě, jsme se velmi brzo dozvěděli, co se děje v Asii a jaké to může mít důsledky. Takže jsme se na pandemii dokázali včas připravit,“ popisuje Dominik Cienciala, ředitel britské pobočky společnosti Sans Souci.

Světlo v hotelu Four Seasons v Kuala Lumpur | Foto: Sans Souci

„Tím, že máme týmy po celém světě, jsme dostali velmi brzkou indikaci, že koronavirus není jen tak nějaká chřipka, ale že může ovlivnit a zasáhnout fungování celého světa. Neočekávali jsme, že to může mít až takové následky, ale tím, že jsme byli opravdu velmi dobře informováni od začátku, tak nám to umožnilo získat trochu více času, dát hlavy dohromady a přijít s opatřeními, která jsou efektivní a zároveň moc nezasahují do výroby jako takové,“ dodává Dominik Cienciala.

Pro firmu je tak tato krize spíše příležitostí k posilnění jejích pozic na trzích. Zefektivňuje výrobní i prodejních metody, investuje do nových technologií a rozšiřuje týmy.

„Pandemie samozřejmě ovlivnila náš byznys, ale řekl bych, že celkově urychlila modernizaci a zefektivnila ať už náš výrobní nebo obchodní model. Abych to specifikoval, před pandemií jsme se hlavně zaměřovali na hotelové projekty, nicméně kvůli pandemii vzrostl počet spíše těch rezidenčních projektů. Další změnou určitě je, že jsme hodně začali pracovat na komunikaci přes sociální média. Jsou zde velké investice do marketingu, máme nové digitální katalogy. A celkově jsme zvýšili aktivitu na sociálních sítích, abychom byli co nejblíže našim klientům a nepřerušovali dlouhodobé vztahy, které jsme budovali před pandemií,“ říká Dominik Cienciala.

Ilustrační fotografie

Kromě koronavirové pandemie firmu ovlivnil i brexit. Velká Británie představuje důležitý tr pro celou firmu. Sídlí zde top designová studia, architekti a je zde ta správná klientela. Přestože nastalá situace lehce zkomplikovala víza, Sans Souci se neustále posouvá v klíčových spolupracích, které ve Velké Británii má.

„Pro nás je velké štěstí, že ke shodě došlo. Sice za minutu dvanáct, ale došlo. Jsme rádi, že obchod neovlivňují například celní tarify. Z pohledu českého exportéra se Velká Británie stává třetí zemí, což samozřejmě znamená trochu více byrokracie. Zboží podléhá celní deklaraci, prochází více kontrolami a celkově transport mezi Velkou Británií a Českou republikou trvá déle, než jsme byli zvyklí. Na druhou stranu je potřeba říct, že tím, že působíme po celém světě, tak máme zkušenost s exportem do třetích zemí a v podstatě jsme se pouze adaptovali na nová pravidla a předpisy,“ dodává Dominik Cienciala.

Zpět na začátek

Přepis rozhovoru Martina Ziky s Dominikem Ciencialou

České sklářství si prochází opravdu velmi náročným obdobím a je zde množství firem, které bohužel musí propouštět kmenové zaměstnance, stahují se obchodní týmy ze zahraničí. Pro nás je tato krize spíše příležitostí k posílení našich pozic na trzích, k zefektivnění ať už výrobních nebo prodejních metod. Můžu říct, že opravdu jedeme na plný plyn. Neustále investujeme do nových technologií, expandujeme naše týmy.

Martin Zika: Dominik Cienciala, ředitel společnosti Sans Souci UK. Pane Ciencialo, dobrý den.

Dominik Cienciala: Dobrý den. Děkuji za pozvání.


MZ: Můžete nám úvodem představit, čím se firma Sans Souci jako taková zabývá, co všechno dělá?

DC: Samozřejmě, tak jsme velmi inovativní firma, která byla založena před 16 lety. Vyvíjíme, designujeme a vyrábíme na zakázku dělané světelné instalace a architektonická umělecká díla z českého křišťálu a poskytujeme komplexní řešení pro projekty po celé zeměkouli. V podstatě spojujeme dva naprosto odlišné světy. Historické řemeslo a tradici českého křišťálu spojujeme s nejnovějšími technologiemi, se špičkovým designem a expertizou ve světle jako takovém. To znamená, že nedodáváme jenom na míru dělané křišťálové instalace, ale přicházíme se správným řešením nasvícení tak, abychom podpořili krásu a charakteristické prvky českého křišťálu.


MZ: Vy jste říkal, že působíte globálně, znamená to, že většinu vaší produkce vyvážíte do zahraničí a můžete říct, v jakých zemích působíte?

DC: Ano, vyvážíme zhruba 90 % a jak jsem zmínil, máme pokrytou celou Zemi. To znamená, že máme pobočky v Hongkongu, Rusku, Indii, na Středním východě, v Evropě a také v Americe.


MZ: Ve všech těchto zemích máte svoje pobočky?

DC: Ano, máme své pobočky a naše zástupce.


MZ: Vy jste mluvil o tom klasickém řemesle. Platí ještě pořád image České republiky jako tradičního producenta kvalitního skla ve světě? Nebo současná generace zákazníků tohle už tak nevnímá? Jak to vidíte vy?

DC: Co se týče image toho českého křišťálu, tak je to velmi populární materiál a dá se používat nejenom na osvětlení, ale jak už jsem zmiňoval právě i na architektonická umělecká díla.


MZ: Takže máte pocit, že image České republiky jako opravdu kvalitního producenta skla ve světě pořád trvá?

DC: Ano, to můžu potvrdit.


MZ: Pojďme teď k vaší společnosti, jakým způsobem ji zasáhla pandemie koronaviru?

DC: Obecně řečeno český sklářský průmysl byl a stále je citelně zasažen koronavirovou krizí. Bohužel musím říct, že české sklářství si prochází opravdu velmi náročným obdobím. Je zde množství firem, které bohužel musí propouštět kmenové zaměstnance nebo stahují obchodní týmy ze zahraničí. Ta situace opravdu není ideální. Nicméně musím zaklepat, my naštěstí nejsme jednou z těchto firem. Pro nás je tato krize, nebo tato situace, spíše příležitost k posilnění našich pozic na na trzích. Je to příležitost k zefektivnění ať už výrobních nebo prodejních metod. Můžu říct, že opravdu jedeme na plný plyn. Neustále investujeme do nových technologií, expandujeme naše týmy a to nejenom obchodní, ale i v dalších odděleních.


MZ: Říkal jste, že pro vás je ta současná situace spíše příležitostí. Čím to je, že vám se daří na rozdíl od jiných firem? Kde jste tu příležitost objevili?

DC: Tím, že máme týmy po celém světě, tak jsme dostali velmi brzkou indikaci, že koronavirus není jen tak nějaká chřipka, ale že může ovlivnit a zasáhnout fungování celého světa. Již koncem ledna, začátkem února minulého roku jsme od našich obchodních zástupců u Asie měli aktuální informace o průběhu covidu a o tom, jak s tím tamní vlády soupeří, jak na to reagují. Samozřejmě neočekávali jsme, že to může mít až takové následky, ale tím, že jsme byli opravdu velmi dobře informováni od začátku, tak nám to umožnilo získat trochu více času, dát hlavy dohromady a přijít s opatřeními, která jsou efektivní a zároveň moc nezasahují do výroby jako takové.


MZ: Mohl byste být konkrétnější, jaká třeba opatření to byla?

DC: Hned na začátku jsme nakoupili například velké množství antibakteriálních přípravků, rozdělili jsme týmy, aby se neshlukovaly ve velkém množství, a pořádali jsme školení pro naše týmy, jak fungovat přes videohovory, aby kvalita servisu zůstala zachována.


MZ: A co se týká vašeho byznysu, museli jste dělat nějaká opatření, nějaké změny? Stalo se, že vám někde vypadávala poptávka?

DC: Pandemie samozřejmě ovlivnila náš byznys, ale řekl bych, že celkově urychlila modernizaci a zefektivnila ať už náš výrobní nebo obchodní model. Velmi důležitá změna je také v tom, že poupravila to naše kormidlo. To znamená, že jsme hodně diverzifikovali portfolio a pipelinu. Abych to specifikoval, před pandemií jsme se hlavně zaměřovali na hotelové projekty, nicméně kvůli pandemii vzrostl počet spíše těch rezidenčních projektů. Tím ale nechci říct, že jsme se úplně přestali zúčastňovat hotelových tendrů. Jen je pravdou, že hotelové projekty se například v tuto chvíli posunuly v žebříčku priorit. Další změnou určitě je, že jsme hodně začali pracovat na komunikaci přes sociální média. Jsou zde velké investice do marketingu, máme nové digitální katalogy. A celkově jsme zvýšili aktivitu na sociálních sítích, abychom byli co nejblíže našim klientům a nepřerušovali dlouhodobé vztahy, které jsme budovali před pandemií.


MZ: Když na to navážu a zeptal bych se vás obecně, v čem je tajemství úspěchu vaší firmy globálně, co by to bylo?

DC: Uspěch se skládá z několika aspektů, já bych nerad tady odhalil všechna naše tajemství. Nicméně můžu říct, že máme kvalitní a loajální tým lidí, kteří opravdu táhnou za jeden provaz a i v dnešní době dokážou obětovat čas s rodinou pro naši firmu, čehož my si opravdu velmi vážíme. Pandemie nám také ukázala, jaká naše flexibilita, pružnost a rychlost se adaptovat je obrovská výhoda oproti konkurenci, což se také pojí s tím, že je klíčové naslouchat klientům a opravdu pochopit jejich požadavky. Navnímat se na stejnou vlnu a skrze naši flexibilitu a rychlou adaptaci jim poskytnout perfektní servis. Další tajemství-netajemství se pojí s tím, že dokážeme šlápnout do neznáma a posouvat hranice možného a nemožného.


MZ: Vy jste, jak už zaznělo na začátku, ředitelem britské pobočky Sans Souci. Můžete říct, jak se vám v Británii daří?

DC: Samozřejmě UK je velmi důležitý trh pro nás, pro celou firmu. Vidíme zde velký potenciál. Sídlí zde top designová studia, architekti a je zde ta správná klientela pro náš produkt. Proto ve velké míře rozvíjíme tým právě tady, rozšiřujeme obchodní tým, i když teď nám to lehce zkomplikovala víza, nicméně neustále se posouváme v těch klíčových spolupracích, které tady máme.


MZ: Kolik lidí v britské pobočce pracuje a jaké pozice tam vlastně mají?

DC: Nyní tady máme tým pěti lidí a je to kombinace obchodních pozic a spíše takového supportu pro nás po technické a designové stránce.


MZ: Můžete třeba naznačit, jak vypadá cesta takové typické zakázky v Británii? Jestli to pro vás začíná tím, že se na vás obracejí klienti, anebo vaši obchodní zástupci spíše zakázky získávají? Jak to funguje a jak to potom pokračuje dál?

DC: Je to kombinace. Jak jsem zmiňoval, hodně investujeme do marketingu, takže nám zakázky přicházejí i od nových klientů, ale zároveň je součástí naší práce vyhledávat ty správné projekty. Jakmile na projektu začneme pracovat, tak klíčovou věcí je, co nejlépe pochopit klienta, jeho požadavky a navnímat se na tu správnou vlnu, abychom to potom mohli přetvořit v realitu.


MZ: To znamená, že ve chvíli, kdy si s klientem odsouhlasíte zakázku, zadáváte výrobu do České republiky? Je to tak?

DC: Ano, je to tak. Veškerá výroba probíhá pouze v České republice. Je tam samozřejmě spousta technické dokumentace, která musí být schválená klientem. Jakmile tuto dokumentaci máme potvrzenou, tak může začít výroba. Když se výroba dokončí, tak součástí naší firmy je i instalace.


MZ: Můžete zmínit, když o tom mluvíte, nějaké opravdu zajímavé prestižní instalace ve Velké Británii?

DC: Prestižní instalace ve Velké Británii jsou například hotel Claridge’s, instalace v Connaught. Teď jsme například vyhráli část tendru na Peninsulu.


MZ: Vy jste mluvil o tom, že se vám v krizi velmi daří. Můžete porovnat procentuálně vývoj obratu britské pobočky oproti třeba předcházejícím letům?

DC: Ten nárůst za minulý rok byl zhruba okolo 30 %.


MZ: Do jaké míry při realizaci instalací využíváte české dodavatelé a do jaké ty britské?

DC: Co se týče realizací a výroby, jak už jsem zmiňoval, všechno probíhá v České republice. Máme i náš in-hoouse tým na finální instalace. Nicméně je potřeba říct, že kvůli omezení pohybu jsme si tady našli také lokální tým, abychom mohli nadále uskutečňovat a dokončovat instalace.


MZ: Je tam třeba vidět nějaký rozdíl mezi Brity a Čechy z hlediska práce, přístupu atd.?

DC: Já bych úplně neřekl, že je tam nějaký velký rozdíl. Tým, který tady mám, jsme opravdu vybírali velmi důkladně, takže bych neřekl, že tam je nějaký zásadní rozdíl.


MZ: Zajímalo by mě, jestli podle vašeho názoru a podle vašich zkušeností, je britský vkus v něčem odlišný nebo specifický oproti České republice, anebo třeba i Evropské unii jako takové?

DC: Specifikem na trhu je například úzká spolupráce mezi právě britskými studii a klienty na Blízkém východě, jelikož velká část projektů je nadesignovaná právě s britskými designéry. Finální instalace ale probíhá ať už na Blízkém východě nebo i v jiných zemí. Jeden z hlavních důvodů je ten, že designéři z Velké Británie maji skvělou reputací po celém světě. A pro mě osobně je to skvělá zkušenost a privilegium s nimi spolupracovat a podílet se na někdy až neuvěřitelných projektech.


MZ: Pojďme se teď zaměřit na brexit. Ovlivnil odchod Velké Británie z Evropské unie nějak vaši pobočku a váš byznys?

DC: Pro nás je velké štěstí, že ke shodě došlo, sice za minutu dvanáct, ale došlo. Jsme rádi, že obchod neovlivňují například celní tarify. Z pohledu českého exportéra se Velká Británie stává třetí zemí, což samozřejmě znamená trochu více byrokracie zboží podléhá celní deklaraci, prochází více kontrolami a celkově transport mezi Velkou Británií a Českou republikou trvá déle, než jsme byli zvyklí. Na druhou stranu je potřeba říct, že tím, že působíme po celém světě, tak máme zkušenost s exportem do třetích zemí a v podstatě jsme se pouze adaptovali na nová pravidla a předpisy.


MZ: Takže vaše obchodní působení Británii nebylo brexitem nějak dotčeno? Pořád všechno funguje jako předtím?

DC: Ano, je to tak. Obchodní tým zůstal tady.


MZ: Když se na to podíváte obecně z pohledu českého exportéra, ne z pohledu ředitele pobočky, máte pocit, že v té dohodě mezi Velkou Británii Evropskou unií je všechno v pořádku? Nebo tam jsou nějaké věci, které můžou dlouhodobě přinášet potíže českému exportu?

DC: Jednou z věcí, kterou bych chtěl vypíchnout, je to, že v dohodě není zahrnutý vývoz služeb, což nám tady lehce zkomplikovalo instalaci, jelikož vlastně součástí našeho servisu je i finální instalace. Také jsme museli klientům vysvětlit navýšení ceny za dopravu, jelikož ubylo dopravců, kteří se právě zaměřují na Velkou Británii.


MZ: To znamená, že jste při té instalaci byli nuceni využít místní firmy? Nebo jak jste ten problém řešili?

DC: Ano, přesně jak říkáte. Byli jsme nuceni si tady najít lokální tým, který je schopen nainstalovat náš typ produktů a má v tomto odvětví zkušenosti.


MZ: Jak vnímáte to, jak se Britové dívají na tu novou situaci, která vznikla po odchodu jejich země z Evropské unie? Máte pocit, že se tomu přizpůsobují?

DC: Ano, Britové mají odhodlání se s tím vypořádat a je i v jejich zájmu, aby obchod neustále fungoval. Změnou je například to, že se velká většina firem posová do onlinu. Jsou zde investice do zákaznického servisu. Vidím také například trend ve sdílených kancelářích. Zajímavý faktor je to, že britská vláda velmi efektivně zvládla podporovat firmy a lidi, kteří přišli o práci nebo se dostali do finančních potíží. Na druhou stranu vyvstává otázka, jakými metodami a kroky se britské vládě podaří dostat tyto peníze zpět do rozpočtu.


MZ: Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli díky tomu, že působíte ve Velké Británii, oslovujete i další trhy, které mají tradiční vazbu na Británii, jako jsou třeba Spojené arabské emiráty, Katar nebo Nigérie. Pomáhá vám v tom existence vaší pobočky v Británii?

DC: Ano, jak jsem zmiňoval, mezi designéry z Anglie a designéry nebo klienty na Blízkém východě probíhá velmi úzká spolupráce. Já například osobně hodně spolupracuji s našim týmem v Dubaji.


MZ: Pan Ciencialo, děkuju Vám za rozhovor.

DC: Já děkuji.

Zpět na začátek

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Design | Sklo

Doporučujeme