Pardubický podnikatelský inkubátor se přestěhoval do nového objektu v centru města

Pardubický podnikatelský inkubátor (zkráceně P-PINK) ve čtvrtek 20. dubna slavnostně otevřel svou novou budovu. Objekt na adrese Jana Palacha 363 v Pardubicích poskytuje moderní a technologiemi vybavené prostory pro všechny zájemce o podnikání a inovace.

Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová spolu s dalšími významnými hosty.

Ilustrační obrázek

„Jsme velmi potěšeni, že jsme mohli slavnostně otevřít naši novou budovu P-PINK. V dosavadních prostorách byly naše možnosti jen velmi omezené. Teď můžeme začínajícím podnikatelům nabídnout dlouhodobý pronájem 14 kanceláří i vybavení k rozvoji jejich nápadů, k dispozici jsou i sdílené prostory pro ty, kterým pro začátek stačí občas stůl s počítačem a místo, kde se mohou potkat se svými partnery. I ty mají kapacitu 14 míst. Interaktivní konferenční a zasedací místnosti umožní pořádání většího počtu vzdělávacích a matchmakingových akcí pro více zájemců. Novinkou jsou dvě prototypové dílny. Nové sídlo nám prostě umožní pozvednout naše služby o level výš a my se na to moc těšíme,“ řekl ředitel P-PINK Jiří Janků. 

Nová budova P-PINK je vybavena moderním technologickým vybavením a poskytuje široké spektrum služeb pro nové i zavedené podnikatele. V budově se nachází kancelářské prostory, coworkingové prostory, konferenční místnosti, prototypové dílny a mnoho dalšího.

„Podnikatelskému inkubátoru v Pardubicích dlouhodobě velmi fandím. Bezesporu je klíčovým hráčem v podpoře rozvoje start-upů a inovací v regionu. Věřím, že nová, prostornější budova P-PINK na adrese Jana Palacha umožní inkubátoru poskytnout ještě lepší a efektivnější služby pro zájemce o podnikání,“ uvedl primátor města Pardubic Jan Nadrchal.

„Jsem rád, že jsme pro P-PINK nalezli vhodnou budovu v centru města a že jsme ji zvládli kompletně zrenovovat v poměrně krátkém čase za celkem 43 miliónů korun – město se podílelo částkou 23 miliónů, dotace z ITI činila 18 miliónů a Pardubický kraj přispěl 2 milióny korun,“ doplnil primátor Jan Nadrchal.

Ilustrační fotografie

„Systematicky se posouváme vpřed a nesmíme ustrnout na místě. Dlouhodobě pracujeme s naší Regionální rozvojovou agenturou i jejím dceřiným ústavem Pardubickým podnikatelským inkubátorem, jehož aktivity v této oblasti výrazně posilujeme. Kromě rostoucí přímé finanční podpory provozu P-PINK dále například v rámci projektu Smart akcelerátor brzy přivedeme původně švýcarský program na podporu rozvoje podnikání PLATINN, čímž o mentoring realizovaný v nových krásných prostorách na Palachově ulici určitě bude ještě větší zájem.“ navázal radní Pardubického kraje pro rozvoj, evropské fondy a inovace Ladislav Valtr. 

„Stran rekonstrukce nové budovy pro P-PINK chci určitě městu Pardubice poděkovat za spolufinancování. Faktem současně zůstává, že budova díky společnému ITI projektu doznala výrazně většího zhodnocení a dále zůstává ve výhradním vlastnictví města. Dosavadní spolupráce bude, doufám, dále pokračovat také v podpoře rostoucích provozních aktivit P-PINK. Totiž ani tímto novým objektem naše vize nekončí. V horizontu pěti šesti let chceme vybudovat o další řád větší i nákladnější Pardubické inovační centrum (PIC), a to konkrétně v areálu v ulici Ke Tvrzi,“ dokončil radní Ladislav Valtr. 

„Nová samostatná budova Pardubického podnikatelského inkubátoru je nezbytnou součástí pro jeho další rozvoj. Prostory v Domě techniky již byly velkým limitem pro coworkingové aktivity a inkubační programy, kterých stále přibývá a je vidět, že mezi začínajícími podnikateli má P-PINK nyní velmi dobré jméno, což je velká zásluha celého týmu, který se o podnikatelský inkubátor stará,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který připomněl, že P-PINK připravuje nové zázemí také mimo Pardubice.

„V České Třebové vznikne v uvolněném prostoru po průmyslové výrobě pobočka inkubátoru, kterou chceme mimo jiné zaměřit na začínající podnikatele v oblasti řemesel, jelikož ti se často setkávají s vysokými pořizovacími náklady, které jejich rozvoj brzdí. Zároveň však v místě dostanou potřebné informace legislativní, marketingové a další tak, aby jim v rozjezdu podnikání nic nebránilo,“ nastínil další plány hejtman Netolický.

„Podnikatelský inkubátor se nám podařilo v poslední době velmi výrazně posunout, a to i díky týmu pod vedením Jiřího Janků. Budova na ulici Jana Palacha v blízkosti centra města nabízí začínajícím podnikatelům pronájem 14 kanceláří či sdílené prostory pro ty, kteří vlastní kancelář nepotřebují. Součástí je například také multimediální místnost pro natáčení podcastů, videí či produktové focení,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Náklady na rekonstrukci budovy dosáhly 43 miliónů korun, z čehož 23 milionů hradilo město Pardubice, 18 milionů činila dotace z ITI a dva miliony přispěl Pardubický kraj.

Investiční projekt „Revitalizace objektu na Jana Palacha čp. 363 a 372 pro umístění P-PINK“, jehož cílem je rekonstrukce nemovitosti v majetku Statutárního města Pardubice za účelem umístění činnosti P-PINK je spolufinancován z Operačního programu Podnikání pro inovace a konkurenceschopnost prostřednictvím ITI Hradecko-Pardubické aglomerace a rozpočtu Statutárního města Pardubice a Pardubického kraje.

Ilustrační fotografie

P-PINK je nástupcem dnes již neexistujícího podnikatelského inkubátoru GoUP! Startup Home, vznikl pod záštitou Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje v srpnu 2017 a svou činnost zahájil počátkem roku 2018. Za vznikem P-PINKu v dnešní podobě stojí unikátní spolupráce a snahy osobností z řad veřejných činitelů, zástupců Statutárního města Pardubice a Pardubického kraje stejně jako význačných osobností podnikatelské sféry na území Pardubického kraje. Toto široké funkční propojení umožňuje nabídnout unikátní skladbu služeb, která vychází ze spolupráce a výměny zkušeností napříč veřejnou i podnikatelskou sférou.

Pardubický podnikatelský inkubátor podporuje vznik odvážných inovativních myšlenek a projektů, poskytuje nové impulzy pro start-upy i pro již zavedené firmy. Nabízí kreativní zázemí a možnost pravidelného setkávání s dalšími inspirativními lidmi, komplexní podpůrné programy inkubace, akcelerace, odborného vzdělávání a propojování s potenciálními investory. Cílem P-PINKu je zkvalitnit a rozšířit podnikatelské aktivity a zvýšit počet pracovních míst v Pardubickém kraji.

Redakčně upravená tisková zpráva Pardubického kraje

Doporučujeme