Pardubický výrobce radarů slaví další úspěch v Indii

Česká společnost ELDIS, jejíž civilní letištní radary pokrývají většinu indického vzdušného prostoru, začátkem června získala se svým místním partnerem zakázku na dodání klíčových komponentů pro indické námořnictvo a pobřežní stráž.

Jde o celkem 11 kombinovaných radarů typu PSR/MSSR (Primary Surveillance Radar/Monopulse Secondary Surveillance Radar). Prestižní projekt v hodnotě téměř 1 miliardy Kč, který bude ELDIS realizovat ve spolupráci se společností Mahindra Telephonics, může úspěšnému pardubickému exportérovi otevřít dveře k dalším zakázkám pro indické ozbrojené síly.

Společnost ELDIS Pardubice, která letos slaví třicet let, založili bývalí zaměstnanci Ústavu pro výzkum radiotechniky, který byl součástí světově proslulé Tesly Pardubice. Firma doposud instalovala přes stovku radarů v téměř třiceti zemích světa. S výjimkou Austrálie a Antarktidy tak pardubické radary sledují vzdušný prostor nad všemi kontinenty světa. Produkty společnosti ELDIS mají vynikající pověst i v Indii, kde se díky vysoké kvalitě, spolehlivosti zařízení a dobré ceně, kterou je exportér schopen nabídnout, velmi dobře prosadily v tvrdé konkurenci místního trhu.

Velvyslanectví ČR v Novém Dillí úsilí společnosti ELDIS o získání důležité státní zakázky dlouhodobě podporovalo. „Máme opravdu velkou radost, že se jim s renomovaným indickým partnerem podařilo zakázku ministerstva obrany získat. Moc dobře vím, jak obrovské nasazení ze strany společností je zapotřebí, aby exportér na tak náročném trhu uspěl. Pro velvyslanectví bylo ctí při tomto projektu pomáhat. Důvěra v české obranné technologie a spolehlivost českých firem odráží vysokou kvalitu vztahu mezi Českem a Indií. Jen v takových podmínkách lze rozvíjet vzájemně výhodnou spolupráci v tak citlivé oblasti, jakou obranný sektor bezesporu je,“ komentoval uzavření kontraktu Milan Hovorka, český velvyslanec v Indii.

Obranné a bezpečnostní technologie patří k sektorům, které jsou z pohledu českého exportu do Indie vysoce perspektivní. Příležitosti jsou kromě letištních radarů například i v kooperačních projektech na vývoj a výrobu proudových a vrtulových leteckých motorů pro indický civilní i vojenský průmysl, modernizaci vojenské techniky a vybavení či například v oblasti vesmírného průmyslu. České firmy mohou obrátit na obchodní diplomaty velvyslanectví, případně na kanceláře české exportní agentury CzechTrade v Bombaji a Bengalúru.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autor: Jakub Jaroš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme