Peru staví dvě velká letiště, příležitost mají i české firmy

Peru letos spustilo rozsáhlou modernizaci mezinárodního letiště v Limě, zahájena byla i stavba nového letiště v turisticky populárním Cuzcu – Machu Picchu. Jde o velkou příležitost pro české technologie v oblasti letectví, včetně letištních radarů či bezpečnostních systémů, které se již v Peru představily v rámci projektu ekonomické diplomacie a mají zde dobré jméno.

Rekonstrukce mezinárodního letiště Jorge Chávez v Limě, která má zvýšit jeho přepravní kapacity až na 35 miliónů pasažérů za rok, začala letos v lednu. S dlouhodobě nejrychlejším ekonomickým růstem v Latinské Americe se Peru postupně stává jedním z obchodních center regionu a zdejší letiště již dlouhodobě neodpovídá logistickým potřebám obyvatel a návštěvníků. Projekt za 1,5 miliardy USD, který má Limu do roku 2024 přeměnit na jeden z hlavních latinskoamerických dopravních uzlů, počítá se stavbou nové přistávací dráhy, kontrolní řídící věže, stojánek pro letadla a druhého terminálu.

Za modernizaci mezinárodního letiště zodpovídá společnost Lima Airport Partners, která bude postupně vyhlašovat výběrová řízení na stavbu jednotlivých částí. Tendry na konstrukci přistávací dráhy a kontrolní věže se očekávají letos na jaře tak, aby obojí bylo spuštěno do provozu již v roce 2022. Na konec letošního roku plánuje společnost vypsat výběrové řízení na stavbu druhého, modulárního terminálu, stojánek pro letadla a servisní haly. Celá rekonstrukce by měla být dokončena v roce 2024.

Ve stejné době by mělo být otevřeno i zcela nové mezinárodní letiště „Chinchero“ v Cuzcu, které je hlavní branou do turisty vyhledávaného Machu Picchu. Jedná se o veřejnou zakázku peruánského ministerstva dopravy. Nové letiště má mít kapacitu až 5,7 miliónů cestujících ročně, tedy o 2,3 milióny osob víc než současný letecký uzel.

Stavba obou letišť v Peru představuje významnou příležitost pro české výrobce moderních letištních technologií, včetně radarů, bezpečnostních systémů či přístrojů na hlasové nahrávání. Mnozí z nich se zde v rámci projektu ekonomické diplomacie v listopadu 2018 představili zástupcům peruánského leteckého průmyslu a mají dobrou startovní pozici pro účast v chystaných výběrových řízeních.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Limě (Peru). Autorka: Radka Sibille, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Peru

Doporučujeme