Perutýn mění rybolov v Libanonu

Perutýn je ryba, která se původně hojně vyskytovala Tichém a Indickém oceánu, v minulých letech zdomácněla ve Středomoří, zejména v pobřežních vodách Libanonu a Kypru.

Chutné světle růžové maso znamená pro libanonskou kuchyni vítanou rybí novinku, kterou navíc není těžké ulovit.

Ilustrační fotografie

Některé mořské útesy jsou černobílých vetřelců, jak místní perutýny označují, plné a potápěči vyzbrojení harpunami je doslova sklízejí. Je to opravdu invaze. Perutýni se hemží v místech, kde nikdy nežili a kde by správně vůbec žít neměli.

Perutýn nepochází z Libanonu, ale jelikož se vody Středozemního moře rychle ohřívají, nepůvodní organismy konkurují původním rybám o omezené zdroje a v mnoha případech se jimi i živí.

Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

I když chybí historická data o teplotách libanonských vod, oceánografický institut v izraelské Haifě uvádí, že Levantské moře, nejvýchodnější část moře Středozemního, je jeden z nejrychleji se oteplujících regionů na světě. Podle analýzy povrchové teploty NASA GISS se Středomoří jako celek oteplilo o více než 1 stupeň Celsia za poslední tři desetiletí.

Mnoho z nových mořských druhů nemá přirozené predátory. Rybáři, majitelé restaurací a vědci v Libanonu vědí, že s tímto fenoménem nelze bojovat. Klimatické změny nelze zastavit a poukazují na invazi mořských druhů, jako jsou perutýni, a na znatelný úbytek místně oblíbených druhů, jako jsou mořští ježci a chobotnice.

Libanonci se rychle přizpůsobili měnící se mořské realitě a začali zavádět cizí druhy ryb do místní stravy. Místní rybáři povzbuzují místní restaurace k prodeji perutýnů. Ze začátku nebyli místní restauratéři této novice nakloněni, postupem doby si však perutýni našli své místo na jídelníčcích rybích restaurací. Samozřejmě i příznivá cena hraje svoji roli. Čeho je dostatek, nelze prodávat za vysoké ceny.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: MZE Libanonu

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme