Pěstitelé fazolových výhonků v Japonsku končí výrobu

Japonští producenti mungo výhonků, jejichž cena se několik dekád nezměnila, jsou zasaženi vlnou rostoucích nákladů na suroviny.

Výrobci čelí obtížné situaci, kdy nemohou žádat maloobchodníky o výrazné navýšení ceny této oblíbené a levné zeleniny kvůli jejímu přednímu postavení v japonských supermarketech.

Ilustrační fotografie

Fazolové klíčky patří k nejoblíbenějšímu artiklu v obchodech. Zákazníci je považují za vhodnou alternativu zeleniny, jejíž cena roste. Výrobci, kteří prodávají se ztrátou nyní tvrdí, že dosáhli svých limitů a řada z nich ukončuje činnost. Krach zdůvodňují stejně jako ostatní zemědělci a výrobci potravin kombinací rostoucí ceny surovin, ropy a slabého jenu.

Pěstitelů mungo fazolí během posledních tří dekád ubylo o 80 %. Mungo fazole se do Japonska vozí převážně z Číny, ale tamní zemědělci se nyní přeorientovávají na výnosnější kukuřici a úroda mungo fazolí klesá.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: The Japan News

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme