Pětina firem chystala vyšší rozpočet na zaměstnanecké benefity. Nejpoužívanější jsou stravenky

Až 22 procent českých firem mělo v plánu letos zvýšit rozpočet na zaměstnanecké benefity. V současnosti je poskytuje 77 procent firem, průměrná vynaložená částka na zaměstnance činí v tomto ohledu 20 611 korun. Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnavateli, který si nechala vypracovat společnost Sodexo.

Nejpoužívanějším benefitem mezi českými zaměstnavateli jsou stravenky, které poskytuje 37 procent firem, ve veřejném sektoru pak kolem 70 procent úřadů a státních institucí nad sto zaměstnanců.

„Stravenek neubývá, ale namísto klasických papírových jsou na vzestupu ty elektronické,“ řekl k výsledkům průzkumu Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity. „Pokud firma stravenky nenabízí, je to zpravidla kvůli tomu, že provozují vlastní kantýnu, a nikoliv kvůli administrativní zátěži, kterou za problém považuje pouze zlomek českých zaměstnavatelů.“

Nejčastější benefity
Sodexo

Z průzkumu vyplývá, že zaměstnavatelé dávají na benefity v průměru přes dvacet tisíc korun na zaměstnance. Oslovené firmy vesměs uvádějí, že o lidi kvůli nabídce benefitů nepřicházejí, jsou ale lákadlem pro přicházející zaměstnance.

Velký důraz na benefity dávají největší firmy, jejichž nabídka je v tomto směru oproti malým podnikům až trojnásobná s tím, že tento rozdíl bude v nejbližší době dál růst. Třetina firem v průzkumu uvedla, že rozšiřování nabídky benefitů provádí na základě odezvy samotných zaměstnanců, případně odborových organizací.

Průzkum pro Sodexo realizovala výzkumná agentura B-inside v září a říjnu 2019 mezi 848 zaměstnavateli.

Vláda navrhuje v rámci daňového balíčku pro rok 2021 tzv. stravenkový paušál. Podle návrhu ministerstva financí by měl být alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den, tvrdí ministryně financí Alena Schillerová. Podle některých expertů ale může jeho zavedení mít výrazně negativní vliv na státní rozpočet.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Adam Štěpánek

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme