Pilotní čajová plantáž v jižním Libanonu

Mírové jednotky UNIFIL se aktivně zapojily do libanonského zemědělství. Libanon je známý svou historií a vášní pro kávu, naproti tomu čaj byl považován za okrajovou záležitost.

Jak káva, tak i čaj se do Libanonu dováží. I když podnikání a experimentování jsou dobře známé aspekty libanonské historie a libanonských zemědělců, výsadba nové čajové plantáže na jihu Libanonu vzbudila údiv a značné překvapení.

Ilustrační fotografie

Starosta města Majdal Slim v jižním Libanonu v minulém týdnu požádal nepálské mírové jednotky UNIFIL o podporu a spolupráci při výsadbě historicky první čajové plantáže v Libanonu. V reakci na žádost starosty bylo na poli poblíž obce Majdal Slim vysazeno 500 sazenic čaje.

Členové komunity a nepálští mírotvorci pocházející z jedné ze známých nepálských oblastí na pěstování čaje vysázeli odborně sazenice pomocí nepálských technik organického pěstování čaje.

V Jordánsku Češi uspěli se sklem, voňavkami i fotovoltaikou

Starosta obce Majdal Slim, pan Ali Tamer Yassin, zmínil, že pokud bude tento pilotní projekt úspěšný, budou čajové plantáže novou iniciativou v této oblasti a mohou v budoucnu přinést pozitivní ekonomické a environmentální změny pro celou komunitu. Místní obyvatelé přijali tuto aktivitu s nadšením. Nepálská mírová jednotka také zorganizovala odborný seminář o procesu výsadby čajových plantáží, jejich potenciálu a způsobech sklizně.

Současně byl představen i ekonomický potenciál uvažované čajové farmy pro místní komunitu. Podle mírových sil se nadmořská výška, klima a půda v okolí obce Majdal Slim podobá regionům v Nepálu, což dává příslib, že by tato aktivita měla být úspěšná. Nepálští mírotvorci budou pravidelně navštěvovat pilotní plantáž a společně s místními obyvateli kontrolovat vysázené sazenice.

Pokud bude tento pilotní projekt úspěšný, mohla by komunita obce Majdal Slim pokračovat ve výsadbě dalších čajových plantáží a tím si vytvořit nové zdroje příjmů. Starosta obce Majdal Slim, pan Ali Tamer Yassin, vyjádřil v publikovaném tisku vřelé poděkování nepálským mírovým jednotkám UNIFIL za jejich aktivní zapojení do zemědělství v jižním Libanonu.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: MZE Libanonu

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme