Pizza Hut se vrací do Libanonu

I přes trvající finanční krizi společnost Pizza Hut oznámila své znovuotevření provozoven v Libanonu poté, co koncem roku 2020 z trhu odešla kvůli zhoršující se ekonomické krizi.

Pizza Hut, Adidas, Victoria’s Secret a Pinkberry jsou známé mezinárodní společnosti, které koncem minulého roku ukončily činnost v Libanonu.

V současnosti je největším problémem měnová nestabilita, kdy kurs místní měny LBP vůči USD kolísá týdně o desítky procent. Pro bližší pochopení je nutné konstatovat, že téměř 80 % zboží na trhu, včetně komodit pro další zpracování, se dováží ze zahraničí a platby se realizují ve volně směnitelných měnách, nejčastěji v USD.

Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Z praktického hlediska je téměř nemožné, zejména pro prodej rychlého občerstvení, provádět každý den přeceňování jednotlivých položek. Další vývoj v cenové oblasti je téměř nemožné odhadnout.

Většina obchodníků se shoduje, že jediným řešením je maloobchodní prodej realizovat místo místní měny LBP v USD, což je však nezákonné, i když trh k tomuto systému pomalu směřuje. Zatím to neplatí v maloobchodě, ale při inzerci zboží dlouhodobé spotřeby (automobily, luxusní nábytek, elektrospotřebiče apod) se již trh setkává s inzercí cen v USD.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme