Plán výstavby a modernizace skladů zeleniny v Kazachstánu a další novinky

Hlava státu Kassym-Jomart Tokajev pověřil vypracováním plánu výstavby a modernizace skladů zeleniny. Nejpalčivějším problémem byl růst cen potravin. Nárůst cen společensky významných potravinářských výrobků od začátku roku činil 9,6 %.

Například mrkev stoupla v ceně o 172 %, brambory o 75 %, slunečnicový olej o 21 %, cibule o 18 %, cukr o 10 % a pohanka o 12 %. Pandemie odhalila zranitelnost země, pokud jde o potravinovou bezpečnost. Ekonomika Kazachstánu je otevřená, a proto nechce uzavírat trh pro dovoz či vývoz.

Nový ministr zemědělství

Nařízením hlavy státu byl Omarov Saparkhan 10. července 2021 odvolán z funkce ministra zemědělství Republiky Kazachstán. Na schůzi vlády vyjádřil prezident nespokojenost s jeho prací. V důsledku sucha a neefektivní práce vznikl v regionech Mangistau a Kyzylorda nedostatek krmiv pro zvířata, což vedlo k úhynu asi 3 000 kusů zvířat.

Do funkce vicepremiéra a ministra zemědělství Republiky Kazachstán byl jmenován Yerbol Karašukeyev. Dříve pracoval jako předseda představenstva holdingu KazAgro a také na různých pozicích v prezidentské administrativě, na ministerstvech financí a zemědělství.

Výsledky rybolovu a akvakultury za rok 2020

V roce 2020 činil objem produktů a služeb v oblasti rybolovu a akvakultury 12,4 mld. KZT, což je o 17,3 % více než o rok dříve. Objem produktů z rybolovu činil 7,4 mld. KZT, z akvakultury 5 mld. KZT.

V roce 2020 bylo uloveno 45,9 tis. tun ryb a jiných vodních živočichů, což je téměř stejně jako v předchozím roce (navýšení jen o 0,5 %). Podle typů nádrží bylo 28,1 % ryb uloveno v místních rybářských nádržích, 23,4 % v mořích, 22,4 % v jezerech, 14,6 % v řekách, 11,4 % ve vodních nádržích, 0,1 % v kanálech.

Podle druhu ryb připadl největší objem úlovků na sladkovodní pražmu (14,8 tis. tun), což je o 2,9 % méně než o rok dříve. Dále také candát (5,7 tis. tun) a kapr (2,9 tis. tun).

Zlepšení transparentnosti v zemědělství

Transparentnost dotací v zemědělství bude kontrolovat protikorupční agentura. Jménem hlavy státu byla oblast dotací v zemědělsko-průmyslovém komplexu vybrána jako pilotní projekt komplexního monitorování celého průmyslu, neboť na podporu zemědělství byl v posledních 5 letech přidělen 1 bilion KZT. Existuje mnoho rizikových zón, pravidelně se odhalují fakta o zpronevěře a zahajují se trestní řízení.

Hlavním cílem komplexní analýzy odvětví je identifikovat problémy v oblasti dotací. Kolik dotací se dostane k obyvatelstvu? Je jejich přijímání transparentní? Co tomu brání? Jaká jsou rizika korupce? Po zjištění nedostatků budou za účasti odborníků a příslušných ministerstev vypracovány způsoby jejich řešení.

Vyhlášení výjimečného stavu v kazachstánském regionu

Poprvé v  historii moderního Kazachstánu byl v jednom z okresů regionu Qyzylorda vyhlášen výjimečný stav kvůli suchu a akutnímu nedostatku krmiv pro zemědělská zvířata. Od začátku července zahynulo v této oblasti více než 500 krav a koní. Důvodem úhynu byly špatný stav pastvin, velké vedro a nízký obsah vody v řece Syr Darya.

Až 90 % pastvin bylo nevhodných kvůli nízkému množství srážek. V okrese je asi 205 tisíc kusů dobytka. Ke krmení je potřeba téměř 185 tis. tun sena. Okres sám o sobě poskytne více než 36 tis. tun sena, zbytek je nutné dovézt z jiných oblastí. Na odstranění následků sucha bude okres potřebovat zhruba 2 mld. KZT. Vyvrtá se 15 vodních vrtů, vykope se a vyčistí osm kanálů a dojde k rozšíření pastvin.

Autor: Artyom Lukasov. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme