Plány Nového istanbulského letiště v oblasti udržitelnosti

Nové istanbulské letiště do roku 2024 nebude produkovat žádný nerecyklovatelný odpad.

S ambiciózním cílem přišla Ülkü Özeren, která je ředitelkou udržitelného rozvoje v rámci Nového istanbulského letiště. V současnosti letiště denně vyprodukuje 115 000 tun odpadu, přičemž se z něj zrecykluje pouze 35 %. Özeren dodala, že k dosažení tohoto cíle musí spolupracovat i další společnosti, které jsou v rámci letiště přítomny, ne pouze jeho operátor. 

Özeren ve své řeči dále uvedla, že Nové istanbulské letiště je od svého vybudování pro přírodu udržitelnější, když například: „budova terminálu letiště v Istanbulu, která od fáze návrhu podstatě vyrostla na základě udržitelnosti, byla postavena s cílem zajistit 24% energetickou účinnost a 40% účinnost při udržení vody ve srovnání s konvenčními systémy.“

Letiště v Istanbulu provedlo řadu studií udržitelnosti v rámci několika hlavních otázek, jako jsou sociální a environmentální dopady, které jsou brány v souladu s mezinárodními standardy. Zpráva, která zahrnuje postupy udržitelnosti v časovém rozmezí od ledna 2017 do srpna 2019, zdůrazňuje investici do činností v oblasti hospodářské udržitelnosti ve výši 10,2 mld. EUR. Letiště zaměstnává asi 100 000 lidí a má více než 1300 dodavatelů.

Blíže: www.dailysabah.com
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Istanbulu.

• Teritorium: Turecko

Doporučujeme