Plnění korejské strategie New Deal – Green Deal

Jihokorejská petrochemická společnost LG Chem poprvé ve své historii zveřejnila výnosy ještě před oficiálním auditem, který proběhne 21. října 2020.

Čtvrtletní tržby kumulované z petrochemické produkce a výroby elektrobaterií činily 6,5 mld. USD, což je meziroční nárůst o 8,8 %. Provozní zisk pak činil 783 mil. (158,7% meziroční nárůst). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostly tržby společnosti od července do září 2020 o 8,2 % a provozní zisk o 57,8 %.

Důvodem zveřejnění výnosů ještě před oficiálním auditem byl dle slov mluvčího společnosti zvýšený zájem na trhu o produkci LG Chem vedoucí ke zvýšení volatility u cen akcií LG Chem. „Předběžné výsledky byly zveřejněny, aby pomohly našim akcionářům a investorům udělat si správnou představu o výkonech společnosti a její tržní hodnotě,“ prohlásil mluvčí.

Pozorovatelé tohoto průmyslového odvětví vnímají tento krok jako gesto posílení důvěry investorů ve společnost. Společnost LG Chem je totiž skloňována na titulních stránkách korejských deníků od té doby, co 17. září 2020 oznámila plány na oddělení svého výrobního závodu na výrobu elektrobaterií s dočasným názvem „LG Energy Solution“. V tento den se cena akcií LG Chem snížila o 6 % oproti předchozí relaci. Investoři se obávali, že oddělení výrobního závodu společnosti poškodí její celkovou tržní hodnotu.

V reakci na to se společnost snaží přesvědčit investory, že vyčleněný subjekt zůstane stoprocentní dceřinou společností, a tudíž i po oddělení bude fungovat i ve prospěch dalších obchodních jednotek LG Chem, jako jsou petrochemikálie a bio farmaceutika, které byly v minulosti zastíněny velkými investicemi právě do výroby elektrobaterií.

Výroba elektrobaterií je v současnosti druhým největším zdrojem příjmů společnosti a představuje zhruba 29 % tržeb. Po dvou desetiletích investic a ztrát jsou elektrobaterie považovány za podnikání společnosti LG Chem s největším potenciálem díky celosvětovému trendu výroby elektromobilů.

Podle údajů shromážděných společností SNE Research, výzkumnou firmou specializující se na elektromobily a baterie, byla společnost LG Chem od ledna do srpna 2020 největším dodavatelem baterií EV na světě s 24,6% podílem na trhu.

Nutno dodat, že výsledky LG Chem jsou potěšující i pro ČR z pohledu potenciálního investora do závodu na výrobu elektrobaterií v ČR.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika).

• Teritorium: Korejská republika
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme