Plýtvání potravinami však není pouze problém; je to také příležitost. Produkty, jako jsou kokosová vlákna, ananasové slupky a kávová sedlina, které jsou obvykle považovány za odpad při zpracování, nyní otevírají nové vyhlídky v obchodu a ochraně životního prostředí.
Mnoho podniků si uvědomilo ekonomický potenciál zemědělských vedlejších produktů a odpadu z potravin a začalo se zaměřovat na další zpracování a jejich využití pro výrobu produktů s přidanou hodnotou, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Například kávová sedlina se používá k výrobě palivových pelet a dezodorizačních roztoků, zatímco recyklované ananasové slupky se zpracovávají do tekutin na mytí nádobí, mýdel na ruce, čisticích prostředků na podlahy, pracích prášků a roztoků na mytí zeleniny.
ExportMag.cz: Ve světě vzniká síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi
Navzdory těmto slibným příležitostem stále čelí využití odpadu z potravin ve Vietnamu významným výzvám. Jednou z největších překážek jsou vysoké počáteční investiční náklady, zejména na vývoj recyklačních technologií.