Plzeňský výrobce poprvé dodává turbínu do USA

Odborníci plzeňské společnosti Doosan Škoda Power chystají instalaci parní turbíny pro nově budovanou paroplynovou elektrárnu v americkém městě Lansing. Jedná se o historicky první projekt plzeňské firmy realizovaný na území USA.

Doosan Škoda Power

I přes velmi nepříznivou pandemickou situaci v USA a řadu bariér souvisejících s cestováním mezi Evropu a USA se v září chystají do Lansingu ve státě Michigan odborníci plzeňského výrobce parních turbín Doosan Škoda Power, aby zajistili bezproblémovou instalaci parní turbíny pro nově budovanou paroplynovou elektrárnu v tomto městě. Jedná se o historicky první projekt plzeňské společnosti realizovaný na území USA.

Turbíny společnosti Doosan Škoda Power, která má více než stoletou tradicí výroby parních turbín, si z plzeňského závodu našly cestu do elektráren a dalších provozů po celém světě. Zákazníci v USA však až doposud spíše upřednostňovali tamější, dlouhodobě zavedené dodavatele. Společnost Lansing Board of Water & Light (BWL) se však rozhodla pro turbínu z Plzně již v roce 2018. V současné době se chystá fáze instalace parní turbíny v místě.

Nová výstavba je součástí plánu BWL na postupný odklon od spalování uhlí a jeho kompletní náhrady do roku 2025. Parní turbína DST-S10 o výkonu 80 MW bude součástí nové paroplynové elektrárny o celkovém výkonu 250 MW, která vyroste na místě dosluhující uhelné elektrárny Erickson ve městě Lansing.

„Úspěch v tomto náročném tendru potvrzuje špičkovou kvalitu našich výrobků na světové úrovni. Vysoká účinnost a provozní flexibilita dodané turbíny výrazně přispěje k celkovému snížení emisí v této oblasti a zajistí spolehlivou dodávku elektřiny stotisícovému městu Lansing a jeho okolí,“ uvedl v roce 2019 Václav Černý, vedoucí odboru Obchod pro region Amerika ve společnosti Doosan Škoda Power.

Ve stejné době společnost Doosan Škoda Power získala další zakázku na dodávku dílů a zajištění servisu od Midland Cogeneration Venture (MCV) v největší americké paroplynové elektrárně v Midlandu taktéž ve státě Michigan. Doosan plánuje dodat čtyři nové rotory a další kompletně opraví. Elektrárna MCV vznikla přestavbou nedokončené jaderné elektrárny. Namísto reaktorů byla osazena 12 plynovými turbínami o výkonu 97 MW. Ty zajišťují dodávku páry pro instalovanou parní turbínu 435 MW. Všechny turbíny mohou nepřetržitě vyrábět 1633 MW elektřiny.

Postupný odklon USA od jaderné energie otvírá plzeňské společnosti cestu i k dalším obdobným zakázkám na americkém trhu. Indikátorem rychlosti odklonu USA od jaderné energetiky může být především další vývoj ve státě Illinois, jenž generuje více než osminu veškeré americké energie z jádra. Výhledově zde plánují předčasně zavřít celkem čtyři jaderné elektrárny, Byron a Dresden a později pak elektrárny LaSalle a Braidwood.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Chicagu (Spojené státy americké). Autor: T. Trnka, vedoucí obchodně-ekonomického úseku.

• Teritorium: Spojené státy americké
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme