Po hovězím i vepřové. Náhražka masa z Hongkongu chce dobýt Evropu

Firma Green Monday z Hongkongu chce nabízet rostlinnou náhražku vepřového masa – Omnipork. Kromě úspěchu na asijském trhu věří i v expanzi do EU. Výrobek Omnipork je složen z hrachu, rýže, sóji a houby šitake. Jeho výhodou má být i to, že neobsahuje cholesterol.



Výrobek Omnipork, autor: Omnipork.coPo úspěchu náhražek hamburgerů americké firmy Beyond Meat, které kopírují například německé maloobchodní řetězce, se chystá na obchodní ofenzivu i hongkongský výrobce Green Monday s rostlinnou variantou vepřového masa.

Vepřové je globálně mnohem populárnější než hovězí, jen v Číně se sní polovina světové produkce, to znamená téměř 60 milionů tun. Navíc výrobek Omnipork by mohl v Číně zabodovat i kvůli epidemii prasečího moru. Čínské úřady už musely uvolnit rezervy vepřového masa, protože je ho na trhu nedostatek.

Zatím je produkt připomínající mleté maso, ale vyrobený z rostlinných složek jako je hrách, rýže, sója a houby šitake, dostupný kromě Hongkongu také v Singapuru, Tchaj-wanu či Thajsku.

Má se začít nabízet v celé Číně jako alternativa pro „klimaticky“ uvědomělé obyvatele. Prodávat se má rovněž prostřednictvím portálu Alibaba. Šéf firmy David Jeung pro web FoodNavigator dodal, že firma bude tuto bezmasou variantu vepřového nabízet i v Evropě.

Vývoj potraviny společnost provádí v Kanadě. Jeung je od 18 let vegetarián a prohlašuje, že 24 procent obyvatel Hongkongu jsou flexitariáni. To znamená lidé, kteří omezují spotřebu masa na minimum a úplně se vyhýbají konzumaci masa z velkochovů. Právě rozšíření této varianty potravin v Asii obecně chybí.

„V Hongkongu se nám už podařilo výrazně změnit chování lidí,“ zdůraznil Jeung. Firma přitom pomáhá konkurenční Beyond Meat, aby se prosadila také na asijském trhu.

Omnipork podle výrobce obsahuje více vápníku a železa než běžné mleté vepřové maso a žádný cholesterol. Může být upravován jako běžné maso, ke smažení, vaření, k výrobě masových kuliček. V Evropě by měl být výrobek k dostání v luxusních restauracích oceněných michelinskou hvězdou, hotelích a řetězcích s rychlým občerstvením, jež nabízejí asijská jídla. Prvním trhem má být Spojené království.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák, foto: Omnipork.co.

• Teritorium: Asie | Hongkong | Zahraničí

Doporučujeme