Po slovinských dálnicích od února jen s elektronickou dálniční známkou

Slovinsko od února 2022 přechází na systém elektronických dálničních známek pro osobní motorová vozidla do 3500 kg. Roční elektronickou dálniční známku je možné zakoupit od 1. 12. 2021, týdenní a měsíční se začnou používat od 1. 2. 2022.

Slovinská správa dálnic (DARS d.d.) spustila nový systém elektronických dálničních známek, který umožní kontrolu prostřednictvím kamerového systému. Ten bude snímat SPZ vozidla a ověřovat platnost dálniční známky v evidenci plateb v centrálním registru.

Ilustrační fotografie

V digitální formě je od 1. 12. 2021 možné zakoupit roční dálniční známku pro osobní motorová vozidla o nejvyšší povolené hmotnosti do 3500 kg a půlroční dálniční známku pro dvoukolová motorová vozidla. Měsíční a týdenní elektronickou dálniční známku bude možné využívat až od 1. 2. 2022, do tohoto data budou i nadále v platnosti stávající dálniční známky ve formě nálepky. Ceny elektronických dálničních známek zůstávají stejné jako doposud a odvíjejí se od dané kategorie vozidla.

E-dálniční známku je možné zakoupit u stávajících prodejců (tj. benzinové stanice, vybrané trafiky, pošty aj.) nebo prostřednictvím internetového obchodu společnosti DARS. Kompletní přehled autorizovaných prodejců je k dispozici na webu DARS. Při nákupu e-dálniční známky je uživatel povinen uvést SPZ vozidla a vybrat datum zahájení platnosti vybrané dálniční známky. Nákup je možné učinit až 30 dní před zahájením platnosti dálniční známky. V případě online nákupu potřebuje uživatel také platný e-mail a platební kartu.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Kompletní informace o novém systému elektronických dálničních známek v několika jazykových verzích jsou k dispozici na stránkách společnosti DARS. Pro těžká vozidla s hmotností nad 3500 kg platí odlišný režim výběru elektronického mýtného s ohledem na ujetou vzdálenost prostřednictvím systému DarsGo.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Lublani (Slovinsko).

• Teritorium: Evropa | Slovinsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme