Pobrexitová imigrační politika a britský potravinářský průmysl

Opatření britské vlády v oblasti přistěhovalectví po brexitu byla kritizována za „ochromení celého potravinářského průmyslu“ během posledního zasedání parlamentu.

Zástupci průmyslu se zúčastnili zasedání speciální komise Spojeného království pro obchod a podnikání, která byla zřízena v dubnu 2021, aby kontrolovala obchodní dohody Spojeného království s EU a zbytkem světa. Zasedání se zaměřilo na krizi způsobenou růstem životních nákladů, inflaci cen potravin a novou potravinovou strategii vlády.

Ilustrační fotografie

Účastníci upozornili na fakt, že britská vláda málo diskutovala o nedostatku pracovních sil po brexitu, a vyzvali k rozhovorům na toto téma, protože například trh práce ve Skotsku se nachází ve stadiu chaosu.

Nalezení způsobu, jak „odemknout“ ministerstvo vnitra pro konverzaci o těchto otázkách, je životně důležité, protože vláda aplikuje nyní „škrtící pracovní politiku“, které omezuje celý sektor. Neschopnost vlády řešit pobrexitové změny v imigraci a na trhu práce má dle kritiků dopad nejen na současnou krizi životních nákladů, ale také na dlouhodobé potravinové zabezpečení.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme