Pobřežní větrné elektrárny čeká v USA rozvoj, zatím stály v ústraní

Celosvětový trend sázky na obnovitelné zdroje je viditelný i ve Spojených státech, kde momentálně roste odvětví větrných pobřežních elektráren. Ty nyní generují pouze kolem 2,5 procenta celkové americké energetické spotřeby, do budoucna by ale jejich podíl měl růst. Potenciál pro jejich výstavbu je hlavně na americkém východním pobřeží, kde státy s jejich rozvojem počítají.

Během posledních deseti let je poměr investic do nových energetických zdrojů mezi pobřežními větrnými elektrárnami a pobřežní těžbou ropy téměř vyrovnaný. 78 miliard dolarů bylo investováno do větrných zdrojů, 82 miliard dolarů zase do těžby ropy skryté pod mořským dnem. Tento poměr je o to překvapivější, když uvážíme, že vůbec první větrná elektrárna mimo souš byla ve Spojených státech uvedena do provozu teprve před čtyřmi lety ve státě Rhode Island.

Do otevření prvního větrného pobřežního projektu byly větrné elektrárny doménou pevniny, kde byla první postavena už v roce 1980 a od roku 2005 bylo v USA postaveno každý rok kolem čtyř tisíc nových větrných turbín generujících energii. Ovšem s rozvojem přichází i očekávaný problém – dochází prostor, kde by bylo možné na pevnině turbíny vystavět. Právě proto se v posledních letech pozornost zaměřuje na pobřežní pásmo, kde Spojené státy mohou provádět ekonomickou činnost.

„Posun investic k pobřežním větrným elektrárnám je ve Spojených státech způsobem klesajícím počtem dostupného prostoru kvůli zvyšujícímu se počtu vlastníků a společenství, kteří protestují proti výstavbě větrných turbín,“ myslí si Annie Hawkins, ředitelka Aliance zodpovědného pobřežního rozvoje.

Větrné elektrárny umístěné v amerických vodách jsou zajímavé i pro zavedené korporátní společnosti těžící z dna oceánů fosilní paliva – právě díky této praxi mají zkušenosti, které jim pomáhají při plánování větrných projektů. Mohou tak diverzifikovat svá portfolia. „Ropné společnosti naskočily na trh pobřežních větrných elektráren, jelikož tam mohou uplatnit svoji odbornost z pobřežní těžby fosilních paliv a rozvíjet tak investice do čisté energie,“ říká Max Cohen z energetické výzkumnické a poradenské společnosti Wood Mackenzie.

V Evropě došlo k rozvoji pobřežních větrných elektráren mnohem dříve, první z nich byla postavena už v roce 1991 v Dánsku, v současnosti generuje po celé Evropě kolem 15 000 MW. Plány států východního pobřeží jsou o něco ambicióznější, do roku 2035 míří na až 28 GW eletřiny produkovaných pobřežními větrnými elektrárnami.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Filip Zelenka

• Teritorium: Spojené státy americké
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme