Počet bankrotů firem letos poprvé od roku 2013 vzroste

V říjnu bylo vyhlášeno nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů od roku 2008. Přibývá i bankrotů obchodních společností



V říjnu 2019 zbankrotovalo 58 obchodních společností (podáno 98 návrhů), vyhlášeno bylo 2093 osobních a 934 bankrotů fyzických osob.

Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat aplikace Cribis zveřejněných na portálu www.informaceofirmach.cz.

Oproti září jde u firem o téměř dvacetiprocentní nárůst. Počet bankrotů fyzických osob se oproti září zvýšil o třicet a dosáhl nového maxima od doby, kdy začal platit insolvenční zákon (leden 2008).

„Počet bankrotů fyzických osob se v posledních čtyřech měsících, tedy po změkčení podmínek pro oddlužení, stabilizoval okolo hranice 900 bankrotů měsíčně a zatím to vypadá, že na podobných hodnotách se vzhledem k počtu podaných návrhů bude pohybovat i v následujících měsících,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

V posledních třech letech se čísla každoročně snižovala ve všech třech segmentech, letos však přijde změna.

„Pro letošní rok odhadujeme růst počtu bankrotů obchodních společností o jedno procento. Dvouciferným tempem pak poroste počet osobních bankrotů, a to především v důsledku novely insolvenčního zákona. V důsledku této novely rovněž přibyde fyzických osob podnikatelů, které tímto způsobem řeší své problémy, protože naprostá většina návrhů je řešena formou oddlužení,“ doplňuje Věra Kameníčková.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v říjnu vyhlášeno tradičně v Praze (28) a v Jihomoravském kraji (9). V dalších krajích už se obejvily maximálně čtyři případy, v Jihočeském kraji potom nedošlo k vyhlášení žádného firemnímu bankrotu.

Počet bankrotů podnikatelů (fyzických osob) roste nejvíce na Ústecku, Olomoucku a v Moravskoslezském kraji. Nejméně osobních bankrotů v přepočtu na obyvatele pak bylo vyhlášeno na jihu Moravy, a nejvíce na Karlovarsku.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme