Počet žen ve vedení tuzemských firem vzrostl za posledních 5 let o 9 procent

Vedoucí pozice ve firmách různých velikostí u nás zastávají v drtivé většině muži. Situace se ale za posledních pět let zlepšila.

Počet žen ve vedení firem se od roku 2018 zvýšil o devět procent. Vyplývá to z nadnárodní studie Dun & Bradstreet při příležitosti Mezinárodního dne žen, která proběhla v 17 zemích světa. Zároveň z ní vyplynulo, že ženy firmy řídí stejně dobře jako muži, stejně jako to, že Slovenky jsou na tom lépe než Češky.

Ilustrační fotografie

Několik posledních let – v neposlední řadě v důsledku pandemiedocházelo ve firmách k výraznějším změnám. Tradiční obchodní modely byly nahrazeny flexibilnějšími pracovními strukturami a větší genderová diverzita na řídících pozicích nabízí společnostem mnoho obchodních výhod.

Z aktuální studie společnosti Dun & Bradstreet „Women in Business 2022“ vyplývá, že počet společností, v nichž jsou ve vedoucích pozicích výhradně muži, se v posledních pěti letech ve většině zkoumaných zemí neustále snižuje.

Po rodičích přebírají světově úspěšnou firmu. Jaká úskalí musí řešit? (video a podcast)

Počet manažerek v České republice ve sledovaném období vzrostl o 9,1 %, Velké Británii o 5,3 %, v Maďarsku o 1,6 %, Slovensku o 0,7 % či Polsku o 0,5 %. „Ženy postupují do vedoucích pozic, i když pomalu,“ zhodnotila výsledky studie analytička Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet.

„Průzkum dále ukázal, že nepoměr mezi muži a ženami ve vysokých manažerských pozicích stále zůstává výrazný – v ČR 87 % ku 13 % v neprospěch žen. Nicméně jejich počet se zvýšil o 9 %,“ dodala Petra Štěpánová s tím, že situace u našich východních sousedů je o něco příznivější, 85 % ku 15 %.

Doménou manažerek jsou sociální služby, vzdělávání a zdravotní služby

České manažerky nejčastěji působí ve velkých firmách (18,3 %) a malých společnostech (14,5 %). Největší zastoupení přitom mají v sektoru služeb. Mezi nejdominantnější oblasti, kde působí, patří sociální služby (57,4 %), vzdělávání (53 %) a zdravotní služby (27 %). V TOP 10 se také umístil maloobchod (18,9 %), stravování (17,3), realitní služby (14,3 %) nebo výroba potravin (13,2 %). Z těchto dat vyplývá, že ačkoli je ve výše uvedených odvětvích nejvyšší počet manažerek, ve firmách stále na vedoucích místech převažují muži.

Rok 2022 byl pro mnoho společností kritický. Studie „Women in Business 2022“ ukázala, že ženy jsou stejně dobré manažerky jako muži. Dokazují to srovnání finančních výsledků společností, které řídí jedno nebo druhé pohlaví.

Meziroční růst tržeb až o 15 % vykázalo 11,9 % firem řízených muži a 12,9 % firem řízených ženami. Více než patnáctiprocentní růst tržeb vykázalo 19,1 % subjektů řízených muži a 13 % subjektů řízených ženami. Žádnou meziroční změnu finančních výsledků nevykázalo 53,3 % společností řízených muži a 61,1 % společností řízených ženami. V případě poklesu tržeb o více než 15 % byl poměr zcela totožný – 9,2 % řízených muži či ženami. Propad tržeb do 115 % vykázalo 6,5 % firem řízenými muži a 3,8 % řízených ženami.

„V tomto ohledu není zřejmá dominance toho, kdo řídí společnosti z hlediska financí efektivněji,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Dun & Bradstreet

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Management | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme