Podepsáno Memorandum o spolupráci v oblasti obrany mezi ČR a Guatemalou

Velvyslanec Zdeněk Kubánek podepsal dne 21. dubna 2022 v Guatemale Memorandum o porozumění mezi Ministerstvem obrany ČR a Ministerstvem národní obrany Guatemaly o spolupráci v oblasti obrany.

Za guatemalskou stranu tento dokument podepsal ministr národní obrany generálmajor Henry Yovani Reyes Chigua. Memorandum představuje důležitý nástroj pro rozvoj vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi v oblasti obrany a může pomoci českým firmám s uplatněním na guatemalském trhu.

Ilustrační fotografie

Během slavnostního ceremoniálu doprovázejícího podpis Memoranda velvyslanec Kubánek připomněl dlouholetou tradici českého obranného a bezpečnostního průmyslu, který svou širokou nabídkou kvalitních a technicky vyspělých řešení může být pro guatemalskou stranu velmi přínosný. Ministr Reyes Chigua vyjádřil zájem o české produkty a podotkl, že podepsané memorandum usnadňuje potenciální účast českých firem v guatemalských vládních tendrech.

Podpis memoranda je důležitým krokem pro rozvoj vztahů v oblasti obrany mezi Českou republikou a Guatemalou a navazuje na dlouhodobé úsilí v této oblasti. České firmy z obranného a bezpečnostního sektoru mají výrazný zájem o export svých produktů do Guatemaly, a proto se Velvyslanectví ČR v Mexiku snaží tyto firmy podporovat.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

V únoru 2020 se například uskutečnila podnikatelská mise v Guatemale, v rámci které proběhla prezentace firem pro klíčové zástupce ministerstev obrany, vnitra, zahraničí i soukromého sektoru. V září 2021 pak na akci navázala návštěva velitele Vzdušných sil Guatemaly v ČR, který kromě účasti na Konferenci uživatelů letounů L-39 a Dnů NATO navštívil také řadu českých firem.

Od nově podepsaného memoranda se očekává, že českým firmám usnadní vstup na guatemalský trh a zlepší jejich pozici při účasti na státních zakázkách. S navazováním spolupráce může českým firmám pomoci také Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS), jejíž činnost byla prezentována Velvyslanectvím ČR v Mexiku příslušným guatemalským institucím v roce 2021.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Mexiku (Mexiko).

• Teritorium: Amerika | Guatemala | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme