Podíl zahraničních pracovníků ve stavebnictví ve Švédsku roste – nejvíce dělníků přichází z Polska

Počet zahraničních dělníků, kteří přicházejí do Švédska na krátkodobé kontrakty, rapidně roste. Nejvíce se o to zasloužil stavební boom.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 07.03.2019

Švédský národní pracovní úřad (Arbetsmiljöverket) uvedl, že polští stavební kontraktoři tvoří nyní značné procento dělníků, kteří přicházejí do Švédska za prací.

Více než čtyři z deseti dělníků, vyjádřeno v číslech celkem 46 400 osob, přijelo loni z Polska, cože je oproti předešlému roku nárůst o 74 procent, uvedla tisková agentura TT. Lotyšsko a Livta následují na druhém a třetím místě. Z každé země přišlo do Švédska za prací více než 7000 lidí. “Poptávka je obrovská. Polští dělníci jsou obvkle považováni za kvalifikované řemeslníky,” řekl agentuře TT Arne Alfredsson.

Dalším odvětvím, které přitahuje zahranniční pracovníky, je IT průmysl, kam přicházejí pracovní síly nejvíce z Indie. Pracovní možnosti ve stavebnictví a IT jsou samozřejmě I příležitostmi pro české pracovníky, ale také české podnikatele. Jelikož Švédsko a Česká republika jsou navíc součástí EU, mezi oběma zeměmi je volný pohyb pracovních sil.

Agentura CzechTrade má ve Švédsku svoji kancelář ve Stockholmu s působností pro celou Skandinávii, a její personál je vždy ochoten být nápomocný pro řešení šitá na míru českým exportérům.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: Dave Russel, Sverige Radio

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme