Podmínky vstupu na území Islandu v důsledku epidemie covid-19

Na Islandu byly obnoveny kontroly na hranicích s platností od 24. dubna 2020. Od 15. června islandská vláda zahájila postupné uvolňování pravidel pro vstup do země. 

Pro cestovatele ze zemí EU/EHP (včetně České republiky), ESVO a Velké Británie není Island uzavřen. Od 15. června mohou cestovatelé vstoupit na území Islandu bez povinnosti karantény v případě, že se nechají po příletu otestovat na covid-19 a výsledek bude negativní (nevztahuje se na děti narozené v roce 2005 a později).

Další podmínkou bude vyplnění on-line formuláře ještě před odletem na Island, ve kterém cestující uvede některé osobní údaje, kontakt a adresu během plánovaného pobytu na Islandu, informace o příletu a odletu, nedávno navštívených zemích či případných symptomech covid-19. Cestovatelé jsou islandskými úřady rovněž vyzýváni ke stažení trackovací aplikace  Rakning C-19 a její využívání během pobytu v zemi.

V současné době islandské úřady odmítají akceptovat zahraniční certifikáty potvrzující, že cestovatel není nakažen covidem-19. Testování na mezinárodním letišti v Keflavíku je do konce června bezplatné, následně od 1. července dále bude každý cestovatel muset hradit z vlastních prostředků poplatek 15 000 ISK za test. Výsledek testu bude testované osobě zaslán elektronicky do 24 hodin. Do té doby nebude muset daná osoba pobývat v karanténě a bude moci odcestovat na místo uvedené v předem vyplněném on-line formuláři. V případě pozitivního nálezu bude nakažená osoba kontaktována telefonicky a vyzvána k opakování testu za účelem potvrzení pozitivního výsledku. Více informací lze nalézt na webových stránkách islandské vlády.

Letecký tranzit přes Island (např. z USA dále do Evropy) je možný. Pobyt je možný pouze po nezbytně nutnou dobu v tranzitním prostoru letiště. 

V zemi platí povinnost udržování dvoumetrového sociálního odstupu a dodržování zvýšených hygienických pravidel. V případě kontaktu s nakaženou osobou je třeba nastoupit domácí karanténu a při symptomech nemoci covid-19 je nutná izolace.

Vstup do země za účelem výkonu práce je možný. Více informací o výjimkách lze nalézt na webových stránkách Ředitelství pro zdraví.

Informace k šíření koronaviru a onemocnění covid-19 na Islandu a opatření s tím spojených jsou pro veřejnost publikována a aktualizována na webových stránkách Islandské vlády, jmenovitě Ministerstva zdravotnictví​, na webových stránkách Ředitelství pro zdraví a na speciálně zřízených webových stránkách pro účely informování o epidemii covid-19 na Islandu

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Oslo (Norsko).

• Teritorium: Island
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme