Podmořské kabely mohou detekovat zemětřesení, zjistili vědci

Podmořské telekomunikační kabely dokážou monitorovat seismické aktivity a upozornit na hrozící zemětřesení. Tvrdí to američtí vědci, kteří za tímto účelem provedli experiment, během nějž proměnili úsek podmořských kabelů v síť seismologických stanovišť, a odhalili zemětřesení o síle 3,5 stupně. Své výsledky prezentovali v časopisu Science.



Tým amerických vědců vybral pro studii úsek dvaceti kilometrů podmořských telekomunikačních optických kabelů, kterou pro své záměry využil jako deset tisíc malých seismologických stanic. Pomocí nich po čtyři dny monitoroval otřesy podél mořského dna. Během experimentu se jim podařilo naměřit zemětřesení o síle 3,5 stupně.

Za účelem zkoumání seismických aktivit posílali vědci krátké laserové signály kabelem a pomocí zpětného rozptylu (tzv. backscattering) zkoumali, jak se měnilo napětí v kabelu jeho rozpínáním. Podle vědců lze pomocí této techniky zkoumat dynamiku přílivových a bouřkami vyvolaných procesů ve vodě. Podobná technologie byla už dříve vyzkoušena na souši, nyní ale může být využita i k měření otřesů pod mořem, kde je nedostatek seismologických stanic.

Přeskočit reklamu za 1 sekundu „Seismologie mořského dna je obrovsky potřebná. Jakékoliv vybavení, které dostaneme do oceánu, bude velmi užitečné. I kdyby to mělo být jen pro dosah padesáti kilometrů od břehu,“ uvedl hlavní autor studie, Nate Lindsey z kalifornské univerzity Berkeley.

Nová metoda může do oboru seismologie přinést velký průlom. Měření seismických aktivit v moři dosud probíhalo hlavně tak, že byla vypravena loď, z níž se do vody spustila potřebná měřící zařízení, která však měla omezenou sílu a musela fungovat pod velkým tlakem vody.

Vědci doufají, že výsledky jejich práce budou moci být využity po celém světě a dokážou pokrýt kolem deseti milionů kilometrů, ať už pod vodou či na souši.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Adam Štěpánek

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme